Konferencija udruge SIDRO o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

Konferencija udruge SIDRO o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

U Opatiji je u subotu 15. siječnja 2022. održana  konferenciju pod nazivom “Izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i utjecaj na odgojno-obrazovnu praksu u predškolskim ustanovama Republike Hrvatske”, koju je organizirala udruga SIDRO iz Kastva u sklopu projekta ”Zakon za jednakost”, podržanog od ACF Croatia.

Konferencija je održana kroz tri tematski podijeljene panel rasprave sljedećih naziva: “Utjecaj izmjena zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na kvalitetu življenja i rada u dječjim vrtićima”, “Kako će izmjene zakona utjecati na uvjete rada u hrvatskim vrtićima” i “Što izmjene zakona donose obrazovanju odgojitelja”. U panel raspravama sudjelovali su stručnjaci iz odgojne prakse i stručne zajednice, te predstavnici strukovnih sindikata, a  u raspravi sa sudionicima prvoga panela sudjelovao je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Raspravljalo se o najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i njihovom utjecaju na dostupnost, sigurnost i kvalitetu dječjih vrtića, te je izražena zabrinutost zbog mogućeg produbljivanja postojeće višestruke diskriminacije djece, njihovih roditelja i svih zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, događanje je pratila savjetnica Danijela Žagar.