Kongres “Zaštita zdravlja djece i mladih”

Kongres “Zaštita zdravlja djece i mladih”
zdravstvena-zastitaU Opatiji je od 3. do 7. lipnja 2009. održan II. hrvatski kongres primijenjene psihologije s temom “Zaštita zdravlja djece i mladih”. Svrha kongresa je upozoriti na potrebu veće stručne posvećenosti i društvenog angažmana u vezi sa zaštitom zdravlja djece i mladih. Plenarna predavanja na svečanom otvaranju kongresa održale su psihologinja Nada Anić i pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić, koja je govorila o stanju dječjih prava u Hrvatskoj. U okviru teme “Roditeljstvo”, savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak-Franjić održala je izlaganje “Djeca i konfliktni razvodi: manipulacija djecom tijekom razvoda braka”.

Na sudjelovanje na kongresu pozvani su, uz psihologe, psihijatri, pedijatri, neurolozi, liječnici opće i obiteljske medicine, neuroznanstvenici, pravnici, novinari, socijalni radnici, socijalni pedagozi, sociolozi, radni terapeuti, kao i svi drugi zainteresirani profesionalci ostalih struka, koji se u svom svakodnevnom radu bave ovom problematikom.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu, Davorka Osmak-Franjić sudjelovala je i u radu Okruglog stola “Ima li kronično bolesno dijete u Hrvatskoj pravo na psihološku potporu?”, koji su vodile Inge Vlašić-Cicvarić iz Zavoda za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju KBC-a Rijeka i Marina Grubić sa Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. Tijekom rasprave je upozoreno na neprepoznatost i nedefiniranost psihološke djelatnosti u našem sustavu zdravstva, izostanak propisa koji predviđaju postojanje te potrebe, kao i na još uvijek slabo razvijenu svijest o tome da je psihološka pomoć i podrška kronično bolesnom djetetu i članovima njegove obitelji neophodno potrebna.