Kutina: 51 revija dječjeg filmskog stvaralaštva

Kutina: 51 revija dječjeg filmskog stvaralaštva

Revija KutinaOsnovna škola Stjepana Kefelje u Kutini bila je domaćin i suorganizator, zajedno s Hrvatskim filmskim savezom, 51. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, održane od 3. do 6. listopada 2013. u Kutini. Učenici i nastavnici ove škole tijekom četiri dana bili su domaćini za ukupno 150 osnovaca iz cijele Hrvatske, koji su autori najboljih filmova nastalih u prošloj školskoj godini.

Na poziv Hrvatskog filmskog saveza, koji je reviju ove godine organizirao bez potpore Agencije za odgoj i obrazovanje, pristiglo je ukupno 190 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova te TV reportaža i filmova u otvorenoj kategoriji. Ocjenjivački sud, u sastavu: snimatelj Boris Poljak (predsjednik), redateljica Čejen Černić, filmski montažer Slaven Zečević, autor animiranih filmova Simon Bogojević Narath i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, od prijavljenih je filmova odabrao 70 najboljih za prikazivanje na reviji.

O nagradama za one najbolje potom su zasebno odlučivali ocjenjivački sud odraslih i ocjenjivački sud djece, u kojem su bili učenici Osnovne škole Zvonimira Franka iz Kutine, u sastavu: Ana Bajlović, Mia Krakan, Estera Kroupa, Sara Lukes, IvaTopić, Nika Špoljarić, Antonija Krizmanić, Marija Gelo, Nikka Popović i Ana Soleša. Među brojnim izvrsnim filmovima teško je bilo izdvojiti po tri najbolja u svakoj natjecateljskoj kategoriji. No, najbolji su se izdvojili i po tome što su ih, neovisno jedni o drugome, nagradili i „dječji“ i „odrasli“ žiri.  Više o nagradama pročitajte na stranici Hrvatskog filmskog saveza.

Sljedeća, 52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, održat će se u Varaždinu 2014. godine.

Od filmova prikazanih na reviji odabrano je 12 filmova za prikazivanje na Festivalu o pravima djece, koji zajedno organiziraju UNICEF-ov ured za Hrvatsku, Hrvatski filmski savez i Ured pravobraniteljice za djecu: Festival započinje 17. studenoga 2013. u Koprivnici  i istodobno se održava u više hrvatskih gradova.