Međunarodna konferencija Hrabrog telefona o prevenciji nasilja

Međunarodna konferencija Hrabrog telefona o prevenciji nasilja

U organizaciji udruge Hrabri telefon, u Zagrebu je 17. svibnja 2018. održana međunarodna konferencija “Sigurno djetinjstvo: prevencija nasilja od predškolske dobi” namijenjena djelatnicima u predškolskom odgoju te drugim zainteresiranim stručnjacima koji rade s djecom. Cilj konferencije bio je osnažiti stručnjake za prepoznavanje neprimjerenih odgojnih postupaka te za primjenu onih učinkovitijih. Tom prilikom su informirani i o načinu djelovanja institucija u zaštiti djece od svih oblika nasilja s naglaskom na sprečavanje tjelesnog kažnjavanju koje je u Hrvatskoj i zakonom zabranjeno.

Uz stručnjake iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Centra za socijalnu skrb Zagreb, MUP-a, Županijskog suda u Zagrebu, Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba te priznatih udruga koje se bave zaštitom djece i pružanjem podrške njihovim roditeljima, iskustva iz prakse svojih zemalja u prevenciji tjelesnog kažnjavanja djece iznijele su i stručnjakinje iz Švedske, Poljske i Latvije.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović tom je prilikom održala izlaganje pod naslovom “Pravo djece na zaštitu od nasilja – međunarodni i nacionalni standardi”. Istaknula je kako je Hrvatska jedna od 53 zemlje svijeta u kojima je tjelesno kažnjavanje u potpunosti zabranjeno, ali je i dalje, nažalost, prisutno, posebno u obitelji.