Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti 15. veljače

Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti 15. veljače

Na dan 15. veljače obilježava se Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti. Cilj je toga obilježavanja informiranje javnosti i podizanje javne svijesti o zloćudnim bolestima kod djece, a posebno poticanje svijesti o važnosti pružanja podrške oboljeloj djeci i mladima, kao i njihovim obiteljima. Važno je učiniti vidljivima njihove potrebe, razviti senzibilitet za njih i osigurati da se o njima trajno vodi računa te da se osiguraju potrebni resursi kako bi im se pomoglo da se lakše nose s teškom bolesti.

Stručnjaci upozoravaju da maligne bolesti u dječjoj dobi imaju znatne socijalne i medicinske posljedice. Sama dijagnoza i promjene koje ona donosi u svakodnevnom životu predstavljaju veliki stresor i za dijete i za njegovu obitelj. Roditeljima je u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete neophodno osigurati pomoć: omogućiti ravnomjernu dostupnost skrbi i suvremenim postupcima liječenja, ali i pravovremeno im pružiti psihološku potporu. Podrška je potrebna i nakon završetka terapije, jer se pacijenti i njihove obitelji i dugo nakon toga mogu suočavati s fizičkim i psihološkim posljedicama do kojih dovodi sama dijagnoza zloćudne bolesti te često vrlo intenzivno liječenje.

I Ured pravobraniteljice za djecu godinama se zalaže za humanizaciju prostora i uvjeta u kojima se liječe djeca oboljela od malignih bolesti, osiguranje dovoljnog broja stručnjaka, psihosocijalnu podršku i pomoć djeci i članovima njihove obitelji, kao i za odgovarajuću podršku onima koji sudjeluju u njihovom liječenju.

Također godinama ističemo važnost osiguravanja kontinuiteta školovanja – i za djecu osnovnoškolske dobi i za srednjoškolce – tijekom dugotrajnog bolničkoga liječenja. Osim što se time djetetu omogućuje kvalitetno provođenje vremena, koje je tijekom boravka u bolnici nerijetko obilježeno tjeskobom i iščekivanjem, time se ujedno djetetu olakšava povratak u redovnu školu i proces adaptacije nakon hospitalizacije.

Međunarodni i nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti 15. veljače važan je podsjetnik na sve te ciljeve, ali i prilika da se utvrdi, provjeri i istakne, u kolikoj mjeri su oni do danas doista i ostvareni. I na ovome području zaštite dječjih prava, nažalost, ima i dalje još dosta nedovršenih zadaća.