Međunarodna konferencija o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Međunarodna konferencija o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Nasilje nad zenamaU Hrvatskome saboru 21. listopada 2014. održana je međunarodna konferencija posvećena Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konferenciju je organizirao Centar za žene žrtve rata – ROSA u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova. Na konferenciji su sudjelovali zastupnici Hrvatskoga sabora, predstavnici nadležnih državnih institucija te predstavnici organizacija koje se bave zaštitom i promicanjem prava žena žrtava nasilja.  Konferencija je organizirana s ciljem poticanja ratifikacije Istanbulske konvencije, prvog međunarodnog pravnog akta koji obuhvaća sve elemente borbe protiv ove vrste nasilja.

Nužnost ratifikacije ove Konvencije  te potrebu ozbiljnog i kontinuiranog bavljenja problemom nasilja nad ženama i nasilja u obitelji istaknuli su i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Gvozden Srećko Flego, Opći izvjestitelj za borbu protiv nasilja nad ženama u parlamentu Vijeća Europe Jose Mendes Bota te drugi govornici koji su sudjelovali u njezinome radu. 
Na konferenciji je predstavljena i studija “Analiza usklađenosti zakonodavstva Republike Hrvatske s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”. U drugom dijelu konferencije održana je panel-diskusija usmjerena na iskustva Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije u procesu ratifikacije Konvencije.

Rad konferencije pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.