MUP pokrenuo NENO Alarm u potrazi za nestalom djecom

MUP pokrenuo NENO Alarm u potrazi za nestalom djecom

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pokrenulo je 30. studenoga 2022., u suradnji s Metom, sustav uzbunjivanja radi potrage za nestalim djetetom NENO Alarm kako bi, uz pomoć građana, povećalo vjerojatnost brzog pronalaska i zaštite nestalog djeteta. Ako dijete nestane, MUP će e-porukom obavijestiti tvrtku Meta koja će podijeliti upozorenje, odnosno NENO Alarm, korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno. Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba. Korisnici društvenih mreža moći će podijeliti upozorenje prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenu.

U slučaju pronalaska djeteta policija šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata, a potom se o završenoj akciji potrage obavještavaju korisnici Facebooka i Instagrama. O svemu tome javnost je obaviještena na predstavljanju održanom 30. studenoga u Ravnateljstvu policije. Tom je prilikom voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Anita Matijević objasnila kako nestalom djetetu, neovisno radi li se o djetetu koje se udaljilo iz roditeljskog doma, koje je pobjeglo iz ustanove, izgubilo se ili je žrtva otmice, prijete različite opasnosti. Zato je policiji nužna suradnja s građanima kako bi se dijete što prije pronašlo i zaštitilo, rekla je A. Matijević, te podsjetila da je hrvatska policija još ranije uspostavila sustav prevencije nestanaka djece putem sustava NENO, aplikacije Red Button, promocije EUROPOL-ove kampanje #DontBeACatch i sudjelovanjem u europskoj mreži stručnjaka koji rade na slučajevima nestale djece (PEN MP).

Emily Vacher, direktorica povjerenja i sigurnosti u Meti, poručila je putem videoporuke kako diljem svijeta svake godine nestane stotine tisuća djece te da se zajednica želi ujediniti kako bi pomogla obitelji, a Facebook i Instagram, kao mreže koje povezuju korisnike, mogu tome znatno pripomoći. Predsjednica i izvršna direktorica Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu Michelle DeLaune ocijenila  je da je vrijeme najvažnije kada nestane dijete, a kad postoje točne i konkretne informacije koje javnost može koristiti u potrazi za nestalim djetetom, postižu se dobri rezultati.

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber istaknula je da svakom nestanku djeteta treba pristupiti s posebnom pažnjom te maksimalno intenzivirati aktivnosti na njegovom brzom pronalasku.

U predstavljanju projekta NENO Alarm sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je navela kako je nestanak svakog djeteta poziv na uzbunu i zahtjeva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi. ”Za vrijeme ‘nestanka’ dijete može biti izloženo brojnim opasnostima, neovisno o razlozima odlaska od kuće ili ustanove u kojoj je smješteno ili otmici. Sustav uzbunjivanja NENO Alarm, koji će za upozorenje o nestanku djeteta koristiti dvije trenutno izuzetno jake društvene mreže putem kojih se najbrže i najbolje mogu podijeliti informacije između velikog broja korisnika, vidim kao važan korak koji će omogućiti brzo reagiranje građana i sustava”, istaknula je pravobraniteljica.

Bilo da je riječ o otmici ili o bijegu od kuće ili iz ustanove u koju je dijete smješteno, nestala djeca uvijek su u opasnosti. Ona nerijetko postaju žrtve nasilja i iskorištavanja i to upravo od onih odraslih koji im pružaju „utočište”, a uz koje se djeca vezuju jer su ranjiva zbog svoje dobi i najčešće nesređenih obiteljskih prilika i nesvjesna rizika kojem se izlažu. Tijekom 2021. godine  nad djecom je za vrijeme bijega počinjeno 68 kaznenih djela, što je golemi porast u odnosu na prethodnu godinu kad je zabilježeno 15 takvih slučajeva – upozorila je pravobraniteljica. Podsjetila je i da u Hrvatskoj godišnje nestane više od 1000 djece, što je nedvojbeno upozorenje na to da su u sustavu koji se bavi nestancima djece nužne znatne promjene, uključujući rad na prevenciji.

Također je navela da je svaki nestanak djeteta jednako važan i mora mu se posvetiti pažnja – i kad dijete samovoljno napusti roditeljski dom, i kad je u bijegu iz odgojnog doma ili druge ustanove u koju je smješteno. Neprihvatljivo je da se bijeg djeteta iz ustanove tolerira kao „uobičajeno ponašanje“, te da u takvim slučajevima izostane intenzivna potraga za djetetom, upozorila je, dodavši da aktivnosti u zaštiti nestale djece moraju biti usmjerene sustavnome jačanju suradnje policije, socijalne skrbi, zdravstva, odgoja i obrazovanja, medija i organizacija civilnoga društva. Pravobraniteljica je također pozvala na izradu smjernica kojima bi se utvrdio način suradnje nadležnih tijela u postupanju u svakom slučaju nestanka djeteta. (Izvor i foto: HINA, snimio T. Pavlek)