Najava: Radionica za novinare o zaštiti privatnosti djece u medijima

Najava: Radionica za novinare o zaštiti privatnosti djece u medijima

novineU povodu Dječjeg tjedna, koji se obilježava početkom listopada, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić 6. listopada 2015. organizira radionicu za novinare i urednike pod nazivom “Zaštita privatnosti djece u medijima: pravni okvir – psihološki i etički aspekti – praksa”. Radionica će se održati u “Maloj kući dječjih prava” (Zagreb, Teslina 10, prizemlje), od 9:30 do 15 sati.

Prepoznajući u medijima partnere u zagovaranju i unapređivanju dječjih prava, pravobraniteljica poziva medijske djelatnike da se u svome poslu trajno usavršavaju i u upoznavanju različitih aspekata zaštite prava djeteta.
Budući da se u medijima svakodnevno susrećemo i s različitim oblicima kršenja prava djeteta na privatnost, ovom radionicom željeli bismo pomoći medijskim profesionalcima u prepoznavanju osjetljivih situacija, u kojima njihov način izvještavanja može izravno utjecati na djecu o kojoj je riječ. Također ih želimo potaknuti na svjestan odabir pristupa kojima se afirmiraju prava djeteta.
U prvom dijelu radionice, od 10 do 12:30 sati, polaznici će se upoznati s propisima koji reguliraju zaštitu privatnosti djece u medijima, zatim s psihološkim aspektima zaštite privatnosti i posljedicama povrede privatnosti djeteta u medijima te s odredbama Kodeksa časti hrvatskih novinara i praksom Novinarskog vijeća časti u području zaštite djece.
U drugom dijelu radionice, od 13:30 do 15 sati, organizirat će se rad u grupama na praktičnim primjerima te zaključna rasprava. Planirani broj polaznika radionice je 20 do 25.
Sve zainteresirane novinare i urednike pozivamo da se prijave na radionicu tako da najkasnije do 2. listopada 2015. dostave ispunjeni prijavni list na e-mail adresu maja.flego@dijete.hr ili fax: 01 4921 277. Osoba za kontakt je Maja Flego (tel. 4812 170 i 4929 669).
U privitku ove vijesti naći ćete prijavni list i program radionice.