Najava UNICEF-ovog Festivala o pravima djece

Najava UNICEF-ovog Festivala o pravima djece

Festival_konferencija19102011U Rijeci je 19. listopada 2011. održana konferencija za novinare, kojom je najavljen treći po redu Festival o pravima djece, ove godine obilježen temom “Jednake mogućnosti za svu djecu”. Festival će se održati od 21. do 24. studenoga 2011. u Art kinu Croatia u Rijeci te kino dvoranama Blitz Cinestar u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu, a u Rijeci su ga najavili gradonačelnik Vojko Obersnel, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić te umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović.

Festival, na kojem će se predstaviti jedinstveni izbor od 30 filmova djece, mladih te odraslih autora iz Hrvatske i svijeta, organiziraju Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Grad Rijeka, Ured pravobranitelja za djecu i Hrvatski filmski savez u suradnji s Blitz Cinestarom, Hrvatskim Telekomom i Art kinom Croatia te brojnim drugim partnerima okupljenima u promicanju stvaralaštva djece i inkluzije. To je ujedno i prvi inkluzivni festivalu u Hrvatskoj, jer će cjelokupni program biti prilagođen za djecu s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom. Prilagodbi programa za slijepe i slabovidne osobe priključili su se i glumci Goran Grgić, Ankica Dobrić, Damir Markovina i Kristina Krepela.
Grad Rijeka će tijekom Festivala ugostiti 15 filmskih družina djece i mladih iz cijele Hrvatske. Uz filmske projekcije, Festival donosi brojne radionice i predavanja na temu prava djece s teškoćama u razvoju koje će se održavati u Art kinu Croatia te školama i vrtićima u Rijeci.

Više o Festivalu na stranicama UNCEF-ovog ureda za Hrvatsku. (Foto: www.unicef.hr)