O izazovima izgradnje mira, integracije i solidarnosti u Hrvatskoj

O izazovima izgradnje mira, integracije i solidarnosti u Hrvatskoj

Osijek.NansenU sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i pete obljetnice dodjeljivanja Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”, Nansen dijalog centar Osijek i Centar za mir Osijek organizirali su trodnevne aktivnosti u Osijeku, pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića i uz podršku gradonačelnika Osijeka Ivice Vrkića. Jedna od aktivnosti bio je Okrugli stol “Neki odgovori na izazove izgradnje mira, integracije i solidarnosti u Hrvatskoj”, održan 9. prosinca 2013. godine.

 

Govornici okruglog stola su, iznoseći svoja viđenja, problematizirali trenutačnu situaciju u Hrvatskoj u vezi s ljudskim pravima, poštovanjem različitosti, snošljivošću, suživotom i tolerancijom. Pitanje kojim su se svi bavili bilo je što današnje društvo prepoznaje kao potrebu i što različiti pojedinci iz perspektive vlastitog angažmana mogu dodatno ili drugačije učiniti i pridonijeti u jačanju međuetničkoga povjerenja, integracije, solidarnosti i izgradnji mira.

Skupu su se obratili Ana Raffai iz RAND-a, gradonačelnik Ivica Vrkić, rektor Visokog Evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku Petar Kuzmič, novinarka Barbara Matejčić, profesor Žarko Puhovski, profesor Zoran Pusić, Ljiljana Gehrecke iz Europskog doma Vukovar, Katarina Kruhonja iz Centra za mir i nenasilje i drugi.

Govornici su potaknuli žustru raspravu u koju su se, nakon njihovih izlaganja, uključili i drugi sudionici. Na okruglom stolu aktivno je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.