Obilazak Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije

Tijekom boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Sanja Vladović posjetile su 9. srpnja 2019. Sigurnu kuću Vukovarsko-srijemske županije. To sklonište za žene i djecu osnovala je 2008. godine udruga B.a.b.e., u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom. Županija je ustupila objekt primjeren potrebama smještaja i zbrinjavanja žena žrtava obiteljskoga nasilja iz cijele Hrvatske i njihove djece, a također kontinuirano podmiruje  troškove plaće za četiri zaposlene djelatnice.

Tijekom posjeta pravobraniteljica i savjetnica obišle su lijepo uređen objekt te razgovarale s djelatnicama Ivanom Sučić i Vjekoslavom Glušac. One su ih informirale o skrbi o djeci smještenoj u Sigurnoj kući te o načinu ostvarivanja svih njihovih prava, od uključivanja u redovno obrazovanje, prava na zdravstvenu zaštitu i potrebnu psihosocijalnu pomoć i podršku, do ostvarivanja obiteljskopravne zaštite, uključujući i ostvarivanje kontakta s drugim roditeljem u skladu s odlukom suda. Također su izvijestile o svim drugim aspektima boravka i života djece u skloništu.

Pravobraniteljica je tijekom posjeta imala priliku i za kratki susret s nekolicinom djece u prostoru predviđenom za igru u Sigurnoj kući.