Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna 2023. godine održan je okrugli stol pod nazivom: „Što nam kažu brojke o nasilju u obitelji“ u organizaciji Policijske uprave primorsko–goranske i Udruge UZOR Rijeka u prostoru Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke. Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine, kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na okruglom je stolu aktivno sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar iz riječkog područnog ureda, koja je prisutne upoznala s ovlastima pravobraniteljice za djecu i postupanjima u slučajevima zaprimanja pritužbi vezanih uz nasilje u obitelji te preporukama Ureda pravobranitelja za djecu, kao i UN Odbora za prava djeteta upućenih Hrvatskoj, radi zaštite dobrobiti djece u ovoj domeni.

Uz organizatore, na ovom su okruglom stolu sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Rijeka, Obiteljskog centra, Područne služba Primorsko-goranske županije, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Rijeci, Centra za pružanje usluga u zajednici „Tić“ Rijeka, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Rijeka.

I ova je konferencija poslužila kao prilika za razmjenu iskustava i raspravu o različitim praksama vezanim uz primjenu važećih propisa u području zaštite žrtava nasilja, kao i za uspostavu međuresorne suradnje koja je istaknuta kao jedan od ključnih strateških ciljeva u suzbijanju nasilja u obitelji, poglavito u smislu veće povezanosti, bolje komunikacije i suradnje institucija i organizacija civilnoga društva koje se bave prevencijom i rješavanjem slučajeva nasilja . Također je s konferencije poslana poruka o nedopustivosti nasilja u obitelji, kao i podizanju svijesti na obrazovnoj i medijskoj razini o štetnosti ovog sve većeg društvenog problema, o potrebi prijavljivanja obiteljskog nasilja te važnosti podrške, pomoći, osnaživanja i zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Više na stranici: https://primorsko-goranska-policija.gov.hr/vijesti/vijesti/nacionalni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-obiljezen-okruglim-stolom-sto-nam-kazu-brojke-o-nasilju-u-obitelji/30684

 

(Foto: https://primorsko-goranska-policija.gov.hr/vijesti/nacionalni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-obiljezen-okruglim-stolom-sto-nam-kazu-brojke-o-nasilju-u-obitelji/30684)