Održana završna konferencija projekta MA#ME

Održana završna konferencija projekta MA#ME

RODA konf. mala

Na završnoj konferenciji projekta “MA#ME koji provodi Udruga Roda, održanoj u Zagrebu 2. veljače 2016., predstavljeni su rezultati dvogodišnjega programa usmjerenog na osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje u tržište rada. U radu konferencije sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika, budući da je Ured pravobraniteljice za djecu od 2006. godine angažiran u području zaštite prava djece čiji su roditelji u zatvoru. Međunarodna iskustva predstavile su direktorica organizacije Children of Prisoners Europe (COPE) Liz Ayre i Kate Philbrick.

Projekt MA#ME, koji je financiran je iz Europskog socijalnog fonda i uz potporu Vladina Ureda za udruge, dodatno je pridonio vidljivosti potreba djece čije su majke u zatvoru. O toj populaciji zatvorenica na skupu je izvijestila načelnica Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Renata Šoher. Procjenjuje se da je tijekom 2015. godine ukupno 12734 djece imalo jednog ili oba roditelja u zatvoru. U ukupnoj populaciji zatvorenika njih 1727 roditelji su maloljetne djece, a među njima je 95 majki.

RODA konf1Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, u izlaganju “Pravobranitelj za djecu kao pokretač zaštite djece čiji su roditelji u zatvoru” podsjetila je da je njezin Ured prvi u Hrvatskoj prepoznao važnost prava djece na podršku u ostvarivanju kontakata i bliskosti s roditeljima i kada su oni na izdržavanju zatvorske kazne. Ured je potaknuo aktivnosti Uprave za zatvorski sustav, uključivanje drugih institucija, kao i organizacija civilnog društva čime je u proteklih deset godina bitno unaprijeđen taj segment ostvarivanja dječjih prava, koji je nužno i dalje razvijati.

Roda IMKEuropsku perspektivu u procesu osvješćivanja potreba djece koja su pogođena odlaskom roditelja u zatvor i odgovornosti sustava da odgovori na te potrebe i pruži im podršku na odgovarajući način prikazala je Liz Ayre, direktorica COPE-a kao krovne organizacije koja okuplja različite udruge i inicijative koje se bave tom temom u zemljama Europe. Uvjerljiv praktični prikaz jedne od takvih inicijative iznijela je Kate Philbrick, predsjednica projekta Playstation koji je ostvaren u zatvoru Barlinnie u Glasgowu u Škotskoj.

Liz iKate IMG 05651Zamjenica pravobraniteljice za djecu u svom je izlaganju, pod naslovom “Znamo li što je djetetova potreba kad mu je roditelj u zatvoru”, podsjetila na stavove i predrasude u vezi s time te iznijela stručna stajališta Za stručnjake je trajni izazov prepoznati potrebe svakog djeteta ponaosob, pri čemu je nužno pitati za mišljenje samu djecu. Dječje poruke proizašle iz COPE-ovog projekta iz 2013. otkrivaju da djeca žele pomoć i podršku prilikom posjeta roditelju u zatvoru.

Rode MajaGSU nastavku skupa o kontaktima djece s majkama zatvorenicama govorila je Bernardica Franjić Nađ iz Uprave za zatvorski sustav, Ines Sučić iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održala je izlaganje pod naslovom “Majke u zatvoru – između propisanih i ostvarenih prava”, Anita Savić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorila je o uključivanju zatvorenica u tržište rada, a Slavica Dević i Maja Bošnjak Goleš iz Udruge “Dječja posla” održale su izlaganje pod naslovom “Dijete kao motiv za promjenu prakse”
Detaljnije o rezultatima projekta MA#ME izvijestila je njegova voditeljica i izvršna direktorica udruge RODA Ivana Zanze, koja je i vodila konferenciju.
Više o projektu MA#ME pročitajte ovdje.