U Malom Lošinju održana 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

U Malom Lošinju održana 58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove se godine morala održati online. Ipak, velikim zalaganjem organizatora Hrvatskog filmskog saveza i Osnovne škole Maria Martinolića u Malom Lošinju te tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta, dio festivalskih aktivnosti održan je u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada 2020.

Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. Među njima je selekcijska komisija, u kojoj su bile filmske redateljice Marina Andree Škop i Dalija Dozet te medijska teoretičarka i profesorica medijske kulture Astrid Nox, odabrala 86 filmova za prikazivanje na reviji.

Filmove su gledali i ocjenjivali članovi dvaju ocjenjivačkih sudova ili žirija: dječji žiri, u kojem su bili učenici OŠ M. Martinolića i stručni žiri koji su činili redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica i dizajnerica Petra Zlonoga i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Njihov je zadatak bio dodijeliti nagrade najboljim dječjim filmskim radovima u šest kategorija: animiranom, igranom i dokumentarnom filmu te TV reportaži, kao i u filmu slobodnog stila i radioničkom.

Ovogodišnja revija jedinstvena je, osim po svojem online izdanju, po tome što na njoj dominiraju teme povezane s epidemijom Covida-19, odnosno đačkim životom u vrijeme karantene i neposredno nakon nje. U gotovo svim kategorijama mogli su se vidjeti filmovi koji su izravno govorili ili se posredno bavili time na koje je sve načine koronakriza obilježila dječju svakodnevicu i utjecala na način na koji djeca uče, provode slobodno vrijeme, igraju se i izlaze na kraj s dosadom, samoćom, strahovima i drugim izazovima. Pogotovo su dirljivi njihovi iskazi o tome koliko im nedostaju prijatelji te kreativni načini na koje su se, često uz pomoć učitelja, pokušali međusobno povezati.

Čak 13 filmova bavilo se Covidom-19, česta tema su i nove tehnologije i računalne igre te rizici za djecu na internetu i očuvanje okoliša. Teme mnogih filmova su posebna djeca i posebni odrasli koji se ističu karakterom, talentom, neobičnim sudbinama ili nesvakidašnjim odabirom zanimanja. Pojedini mladi autori hrabro su se uhvatili u koštac s temom o odnosima djece i roditelja te izazovima tinejdžerske dobi, a veliko bogatstvo dječje mašte iskazali su i ove godine ponajviše u velikom broju animiranih filmova. U cjelini, mnogi dječji filmovi dotiču se brojnih područja dječjih prava, a svakako svjedoče o potrebama i interesima djece.

Svi filmovi, koji su prikazani u ukupno sedam projekcija, ove su godine bili dostupni svim zainteresiranima putem poveznice na mrežnoj stranici Hrvatskog filmskog saveza. Tu su se mogle pratiti i izjave mladih filmskih autora i voditelja filmskih družina o njihovim filmovima.

Tijekom festivala u Malom Lošinju održane su radionice animacije i snimanja dokumentarnih filmova za učenike malološinjskih škola. Također su u kinu Vladimir Nazor Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj prikazani odabrani cjelovečernji filmovi za djecu.

U nedjelju, 4. listopada, oba žirija proglasila su pobjednike, a u svakoj kategoriji dodijeljene su po tri nagrade, što su mladi filmaši mogli pratiti putem live streama. Popis svih nagrađenih filmova i obrazloženja nagrada mogu se pročitati ovdje.