Okrugli stol o građanskom odgoju

Okrugli stol o građanskom odgoju

Djecja pravaU utorak 23. rujna 2014., u organizaciji Europskog doma Zagreb i Europskog pokreta Hrvatska, održan je okrugli stol u povodu odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o donošenju programa međupredmetnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Sudionici su bili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, različitih udruga civilnog društva, akademske zajednice, medija i drugi. Jedno od uvodnih izlaganja održala je pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić.

 

Izrazila je podršku uvođenju građanskog odgoja u sustav obrazovanja, budući da je građanska kompetencija osobito važna za život u demokratskom društvu. Istaknula nužnost sveobuhvatnog i kontinuiranog djelovanja, kako u smislu uvođenja navedenog programa, tako i potrebe praćenja njegovih učinaka i sustavne edukacije nastavnika.

Jedan od ciljeva građanskog odgoja i obrazovanja je i aktivno sudjelovanje djece u razredu, školi i zajednici, što je u suglasju s Konvencijom o pravima djeteta, stoga bi bilo poželjno da se i djecu uključi u stvaranje programa i pruži im se prilika da izraze svoje mišljenje o toj temi, rekla je pravobraniteljica.

Izvijestila je i kako je delegacija Republike Hrvatske nedavno branila Periodično državno izvješće o stanju prava djece u Hrvatskoj pred UN-ovim Odborom za prava djeteta u Ženevi, a pritom su se neka pitanja odnosila na uočen nedostatak tolerancije, kako među odraslima tako i među djecom te što se u Hrvatskoj poduzima kako bi se to promijenilo. Jedno od pitanja bilo je i kako se u nas provodi šira edukacija djece o Konvenciji o pravima djeteta.

– Kao odgovor na ova pitanja vidimo upravo uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, koji uključuje i dječja prava, kao i kulturu dijaloga uz uvažavanje tuđeg mišljenja i toleranciju, kritičko razmišljanje, osobne i građanske odgovornosti, process donošenja odluka, pregovaranja i druge vještine – zaključila je pravobraniteljica.