OMEP-ov skup “Pravo djeteta na kontinuitet u odgoju i obrazovanju”

OMEP-ov skup “Pravo djeteta na kontinuitet u odgoju i obrazovanju”

U povodu obilježavanja 30. obljetnice donošenja Konvencije o pravima djeteta u organizaciji OMEP-a Hrvatska, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Pravobraniteljice za djecu, na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu 14. studenoga 2019. održan je stručni skup “Pravo djeteta na kontinuitet u odgoju i obrazovanju”.

Na skupu su sudjelovali odgojitelji, stručni suradnici i ravnatelji predškolskih ustanova te studenti i znanstvenici iz područja predškolskog odgoja i obrazovanja. Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu sudionike je pozdravila savjetnica pravobraniteljice Ana Babić. U svom obraćanju čestitala je djelatnicima vrtića te istakla da je predškolski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj učinio veliki iskorak u odnosu na ostale razine obrazovanja te vidno podigao standarde zaštite djece u predškolskim ustanovama.

Među ostalim, predstavila je stanje prava djece u predškolskom odgoju u Hrvatskoj iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu. Istaknula je kako, unatoč brojnim primjerima pozitivne prakse, ima prostora za poboljšanje u području predškolskog odgoja, i to u: obogaćivanju sadržaja o dječjim pravima unutar studijskih programa; povećanju obuhvata djece predškolskim odgojem; smanjivanju broja djece u skupinama; zapošljavanju stručnih suradnika u svim vrtićima; pravovremenoj razmjeni informacija na razini odgojitelj-roditelj, dječji vrtić-škola, dječji vrtić-centar za socijalnu skrb…

Savjetnica se posebno se osvrnula na 30. obljetnicu donošenja Konvencije o pravima djeteta te pozvala sve koji sudjeluju u skrbi, odgoju i obrazovanju da se preispitamo činimo li kao pojedinci i društvo sve da svako dijete uživa prava zajamčena Konvencijom o pravima djeteta i što možemo još bolje?!

Nakon pozdravnih riječi uslijedila su plenarna predavanja. Predsjednica OMEP-a za Europu prof. dr. sc. Ingrid Engdahl govorila je o 30. godina Konvencije o pravima djeteta, s posebnim osvrtom na najbolji interes djeteta i značaj održivog razvoja za djecu predškolske dobi. Zatim je dr. sc. Ida Somolanji Tokić govorila o prijelazu djeteta iz dječjeg vrtića u osnovnu školu – sukonstrukciji slike o djetetu; izv. prof. dr. sc. Alma Tasevska govorila je o pravu djeteta na kontinuitet u odgoju i obrazovanju – između teorije i prakse, a doc. dr. sc Ivana Visković predstavila je dosadašnje aktivnosti i rezultate Erasmus + projekta o tranziciji u praksi te transnacionalnu sliku prijelaza.

Nakon plenarnih predavanja uslijedila su predavanja te prikaz primjera pozitivne prakse, koji su izborom tema dotakli sva područja dječjih prava.