Otvoren Centar za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“

Otvoren Centar za promicanje zdravlja „Živjeti zdravo“

Zivjeti zdravo FAH-H60359731U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 3. lipnja 2014. otvoren je Centar za promicanje zdravlja “Živjeti zdravo”. Ciljevi su Centra zaustaviti trend rasta stope oboljenja i smrtnosti od najčešćih bolesti današnjice poput kardiovaskularnih bolesti promicanjem pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, uz očuvanje mentalnog i spolnog zdravlja.

Uz Centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost koji je upravo otvoren, do kraja godine trebala bi biti otvorena i preostala dva centra – Centar za mentalno zdravlje i Centar za spolno zdravlje. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Tamara Poljičanin i voditeljica Odjela za prevenciju debljine pri HZJZ-u dr. sc. Sanja Musić Milanović, istaknule su kako postoji želja za osnivanjem 21 Centra za promicanje zdravlja, pri svakom županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Rekle su da je ideja o Centru za promicanje zdravlja nastala još 2002., a tek je sada došlo do njezine konkretne realizacije.

Centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost pokušat će u iduće četiri godine ostvariti cilj da barem 33 posto odrasloga stanovništva postane tjelesno aktivno, da bi se zatim težilo povećanju na 50 posto. Cilj je i da se u sve osnovne i srednje škole u prehranu uvrste preporučeni proizvodi  (u školskoj kuhinji, kantini i prodajnim automatima) te da se uvede svakodnevno 10-minutno vježbanje, kao i poligoni za vježbanje tamo gdje nema sportske dvorane. Usto, želja je da se zdrava prehrana uvede i u većinu poduzeća u Hrvatskoj.
U Centru će se provoditi individualna i grupna savjetovanja. Svi su programi besplatni i prilagođeni osobama oštećena sluha i vida te gluhoslijepim osobama, kao i osobama s tjelesnim invaliditetom. Stručni tim sastavljen je od liječnika, nutricionista, kineziologa i psihologa. Individualna savjetovanja građanima će biti dostupna od ponedjeljka do petka od 13 do 15 sati u prostorijama Centra za promicanje zdravlja “Živjeti zdravo”, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu (Rockefellerova 12).

Otvaranje Centra podržali su i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić te ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc. dr. sc. Željko Jovanović.

Na svečanosti otvaranja bila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić. (Foto: HINA)