Peta obljetnica splitskog ureda pravobraniteljice i stručni skup

Peta obljetnica splitskog ureda pravobraniteljice i stručni skup

Split_djecaIMG_0307U  tjednu u kojem splitski ured pravobraniteljice navršava pet godina postojanja i rada, Mila Jelavić sastala se 28. veljače 2012. s djecom koja su proteklih godina u više navrata bila njezini gosti i suradnici.

 

Pravobraniteljica za djecu otvorila je 2. ožujka 2007. svoj regionalni ured u Splitu, za područje četiriju županija: Dubrovačko neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske, kako bi bila bliža i dostupnija djeci u regiji. Obilježavajući njegovu petu obljetnicu, pravobraniteljica i njezina savjetnica Ana Babić ugostile su djecu koja su 2007. godine sudjelovala u programu otvaranja ureda, članove svoje Mreže mladih savjetnika i učenike – novinare iz Osnovne škole Brda iz Splita.

Porazgovarali su o petogodišnjem iskustvu rada splitskog ureda, a posebno o radu mreže mladihSplitTortaIMG_0313 savjetnika te je pravobraniteljica pozvala i drugu djecu da surađuju s njima. A tom prilikom zajedno su razrezali i “rođendansku” tortu kojom je dodatno ukrašena i zaslađena ova mala proslava obljetnice ureda.

 

Jedna od aktivnosti obilježavanja otvaranja ureda u Splitu bio je i stručni skup “Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava”, održan istog popodneva u prostorima Hrvatske odvjetničke komore Splitu. Na skupu je sudjelovalo više od stotinu stručnjaka, uglavnom državnih odvjetnika, sudaca i djelatnika socijalne skrbi, ali i predstavnika udruga i drugih zainteresiranih.

Sudionike skupa pozdravili su pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i predstavnik Hrvatske odvjetničke komore Marin Mrklić iz Splita. Izlaganja su održale profesorice s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravka Hrabar i Aleksandra Korać Graovac, dječja psihijatrica dr. Silvana Krnić iz KBC – Firule iz Splita,  sutkinja Općinskog suda u Splitu Anđelka Rađa, socijalna radnica iz Zavoda za socijalnu skrb u Splitsko dalmatinskoj županiji Renata Jurčević, odvjetnica Beti Korać Zuppa iz Zagreba te docentica Pravnog fakulteta u Osijeku Branka Rešetar.

Bio je to četvrti u nizu skupova posvećenoj Europskoj konvenciji o ostvarivanju dječjih prava, koji su prethodno organizirani u Osijeku, Zagrebu i Rijeci. Pravobraniteljica i HOK, kao organizatori skupova, željeli su na taj način upozoriti na obvezu primjene ove Europske konvencije, ali i pridonijeti osposobljavanju svih onih koji će je primjenjivati u praksi, a to su odvjetnici, socijalni radnici i drugi stručnjaka čija je profesionalna zadaća osigurati zaštitu prava i interesa djece.

Split_HOK_2012.IMG_0339

I na ovom stručnom skupu istaknuta je potreba osnivanja specijaliziranih odjela na sudu koji bi radili na poslovima vezanim za obiteljsko-pravnu problematiku. Također je istaknuta potreba jasnije razrade obaveza i uloge posebnog zastupnika u odnosu na očekivanja i zahtjeve djeteta i u pogledu zaštite dobrobiti djeteta. Sudionici rasprave predložili su nastavak edukacije o ovoj, kao i o drugim temama vezanim uz djecu, posebice o nasilju u obitelji te zaštiti djece u kaznenim postupcima.

Tri uvodna izlaganja prezentirana na sva četiri skupa priložili smo obliku ppt-prezentacije na ovoj web stranici  uz vijest od 21. veljače 2012.