Posjet djeci iz Ukrajine smještenoj u Motelu Plitvice u Zagrebu

Posjet djeci iz Ukrajine smještenoj u Motelu Plitvice u Zagrebu

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Nina Ćurčić posjetila je 10. studenoga 2022. kolektivni smještaj u Motelu Plitvice u Zagrebu, za djecu i obitelji izbjegle iz Ukrajine. Tom je prilikom razgovarala s višim stručnim savjetnikom za koordinaciju djelovanja Civilne zaštite Ninom Marićem, prevoditeljicom Julijom Očić, te zaposlenikom Motela Predragom Drobcem.

Kapaciteti Motela Plitvice gotovo su popunjeni, a većinu smještenih čine majke s djecom, uz poneke obitelji s oba roditelja te članovima šire obitelji, koji dolaze iz različitih dijelova Ukrajine. Trenutačno se ondje nalazi sedamdesetak djece. Djeca predškolske dobi vrijeme provode u samom objektu, s majkama ili u igri s vršnjacima, dok starija djeca pohađaju obližnju osnovnu školu i srednje škole u Zagrebu. Budući da je u Motelu omogućeno korištenje interneta, neka djeca dodatno prate i online nastavu iz svoje domovine, kako bi održala vezu sa svojom školom i ukrajinskim jezikom.

Ured pravobraniteljice za djecu u skladu sa svojim ovlastima prati uvjete smještaja, specifične potrebe djece u izbjeglištvu, te kvalitetu brige o njihovim potrebama i podrške koju dobivaju. U vezi s time utvrđuje i preporučuje moguća poboljšanja uvjeta za djecu, kako bi im boravak u Hrvatskoj bio što ugodniji.