Posjet Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba

Posjet Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba

Poliklinika_malaDjelatnici Ureda pravobraniteljice za djecu posjetili su 14. listopada 2011. nove prostorije Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba u Đorđićevoj ulici. Tom prilikom upoznali su se s mogućnostima koje ova ustanova ima danas, nakon preseljenja s nekadašnje lokacije u Gajnicama te sa specifičnim načinom rada koji joj je priskrbio ugled i izvan granica Hrvatske. U prostranome objektu sve prostorije brižljivo su uređene tako da djeci pruže topao i ugodan ambijent, ali i da omoguće primjenu  suvremenih stručnih standarda i sofisticirane tehnološke opreme. Domaćini su gostima prikazali i opremu za vođenje forenzičkog intervjua s djetetom, koji se po potrebi može pratiti  iz druge prostorije ili snimati.

Uime Poliklinike goste su dočekali zamjenik ravnateljice Domagoj Štimac, voditeljica dijagnostike i tretmana dr. sc. Bruna Profaca i voditeljica tima Marija Bačan te spremno odgovarali na brojna pitanja o načinu rada, napretku i teškoćama te o suradnji s centrima za socijalnu skrb, sudom i drugim nadležnim institucijama.

Zadaća Poliklinike je pružanje psihološke, socijalne, psihijatrijske, defektološke i pedijatrijske pomoći djeci s različitim traumatskim iskustvima, kao i njihovim roditeljima, kako bi se uspješnije nosili s posljedicama tih iskustava. To se ponajprije odnosi na djecu koja su  seksualno, fizički i emocionalno zlostavljana te na zanemarenu djecu, ali i na djecu rizičnu za traumatizaciju. Uz dijagnostičku i forenzičnu obradu, stručnjaci Poliklinike pružaju individualni i grupni savjetodavni rad i podršku djeci i roditeljima. Poliklinika također organizira i provodi edukaciju, superviziju i stručno usavršavanje za stručnjake u ustanovama koje se bave problematikom zlostavljanja.

Pravobraniteljica Mila Jelavić, njezine zamjenice Maja Gabelica Šupljika i Ester Radmilo te savjetnici iz zagrebačkog, osječkog, riječkog i splitskog ureda pravobraniteljice za djecu, s velikim zanimanjem su razgledali prostor i razgovarali s domaćinima o njihovu radu. To prilikom istaknuto je kako je zajednička želja i cilj i Poliklinike i Ureda pravobraniteljice upozoriti na potrebu da se djeca koja su pretrpjela teške oblike zlostavljanja trebaju poštedjeti višekratnog ponavljanja svjedočenja o tome, jer je to za njih često dodatno traumatiziranje. To bi se moglo postići osiguranjem snimke kvalitetnog forenzičkog intervjua, obavljenog po mogućnosti što prije nakon traumatskog događaja.

Više od 40 posto korisnika usluga zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece živi izvan Zagreba, a neki dolaze i s drugog kraja države da bi dobili neophodni tretman. Upravo zbog toga, Ured pravobraniteljice za djecu, kao nacionalna institucija za zaštitu i promicanje prava djeteta, proteklih se godina zauzima  za to da se i u drugim gradovima otvaraju slične ustanove, koje će pružati dijagnostičku i forenzičku obradu te terapijski tretman za zlostavljanu i zanemarenu djecu. Osobito je takva ustanova potrebna u području četiriju slavonskih županija te u Dalmaciji, gdje zasad nema dovoljno stručnjaka za zaštitu mentalnog zdravlja djece.

Zajednički cilj je i jačanje službi dječje psihijatrije, kojih u Hrvatskoj općenito nema dovoljno, a u nekim gradovima i regijama gotovo uopće ne postoje.