Posjet Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek

Posjet Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović posjetila je 22. rujna 2016. Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek. Tom je prilikom obišla prostor Zavod te razgovarala s njegovom pročelnicom doc. dr. sc. Katarinom Dodig Ćurković, kao i s djecom koja su zatečena na liječenju u stacionaru i dnevnoj bolnici. Nakon obilaska, održan je sastanak s ravnateljem KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željkom Zubčićem i pomoćnicom ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor prof. dr. sc. Jasminkom Milas-Ahić, u vezi s unapređivanjem prostornih uvjeta Zavoda.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu još je u listopadu 2014. prilikom posjeta tadašnjem Odjelu dječje i adolescente psihijatrije KBC-a Osijek utvrdila da su njegovi prostorni uvjeti neprimjereni, zbog čega liječnici nisu u mogućnosti organizirati cjelokupne aktivnosti i primjereno liječenje. O zatečenom stanju pravobraniteljica je izvijestila Ministarstvo zdravlja te preporučila da se žurno osigura primjereniji prostor za rad s djecom. Iako se do danas djeca još uvijek liječe u istom prostoru, saznali smo da se Zavod uskoro proširuje na susjednu zgradu iz koje će se na drugu lokaciju izmjestiti odrasli bolesnici. Pozitivna okolnost je što je u međuvremenu došlo do promjene sistematizacije ustrojstvenih jedinica KBC-a Osijek te je iz Klinike za psihijatriju 1. rujna 2016. izdvojena psihijatrija za djecu i adolescente u odvojen Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju. Rečeno nam je da je ovom izmjenom dječja populacija dobila posebno mjesto unutar KBC-a Osijek, što će omogućiti lakše definiranje prostornih i svih drugih uvjeta rada dječje psihijatrije.

Očekujemo da će ova administrativna promjena utjecati i na žurnost rješavanja problema neodgovarajućih prostornih uvjeta u kojima se liječe djeca s teškoćama mentalnog zdravlja s područja cijele Slavonije i Baranje.