Poziv kandidatima na EU izborima: Postanite „Prvak prava djece“

Poziv kandidatima na EU izborima: Postanite „Prvak prava djece“

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je Državnom izbornom povjerenstvu poziv za sve kandidate na predstojećim izborima za predstavnike Republike Hrvatske u Europskom parlamentu da u svome budućem radu zastupaju dječja prava te da i formalno postanu Prvaci prava djece.

Na međunarodnoj razini u tijeku je koalicijska kampanja „Glasaj za djecu“ (Vote for Children) u kojoj sudjeluje niz istaknutih međunarodnih organizacija za zaštitu prava i interesa djece, poput Eurochilda, Save the Children, Terre des Hommes, UNICEF-a i drugih, a kojima se pridružio i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske. Kampanja se zalaže da pitanja od interesa za djecu budu prioritet u izbornim programima budućih članova Europskog parlamenta te poziva kandidate da postanu borci za dječja prava, odnosno, Prvaci prava djeteta (Child Rights Champion).

U sklopu kampanje „Glasaj za djecu“ ističe se kako se djeca u Europi i svijetu suočavaju s brojnim ugrozama, poput siromaštva, socijalne isključenosti, diskriminacije i nasilja. Približno 100 milijuna djece živi u Europskoj uniji, u kojoj danas, zbog raznih razloga, sve više ljudi postaje zabrinuto za budućnost mladih naraštaja. Više od 25 milijuna djece u EU živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a osobito su ugrožena djeca migranata i izbjeglica; stotine tisuća djece još je uvijek smješteno u institucijama, umjesto da žive u obiteljskome okruženju; klimatske promjene prijete i djeci u Europi. Trebamo Europu koja se brine o svakom djetetu – poručuju članovi inicijative „Glasaj za djecu“ te ističu da su izbori za Europski parlament 2019. ujedno i prilika da Europski parlament postane globalni pobornik prava djeteta.

Zajedno s njima i pravobraniteljica za djecu poziva kandidate za Europski parlament iz Hrvatske da postanu Prvaci prava djeteta te da se opredijele da će, kao europarlamentarci pridonijeti: da se prekine krug siromaštva, nejednakosti i sukoba koji onemogućuje djeci da postignu pune potencijale; da se ulaže u djecu u Europi i izvan Europe; da se sluša glas djece, da se djecu uključi u donošenje odluka koje utječu na njih te da se u EU parlamentu djeluje u skladu sa iskazanim mišljenjima djece.

Više informacija o područjima prioriteta i sedam ključnih zahtjeva kampanje „Glasaj za djecu“ za buduće članove Europskog parlamenta dostupno je u letku na mrežnoj stranici: www.childrightsmanifesto.eu (u privitku). Među ključnim zahtjevima je i ponovno uspostavljanje Međuskupine Europskog parlamenta za prava djece te pravobraniteljica poziva naše EU parlamentarce da se svakako uključe u rad toga tijela. Potpisom na kraju letka ili prijavom na mrežnoj stranici www.childrightsmanifesto.eu kandidati šalju jasnu poruku da se kao budući članovi Europskog parlamenta opredjeljuju da će se brinuti o djeci i ostvarivanju njihovih prava. Popis Prvaka prava djece u EU parlamentu bit će na toj stranici i javno dostupan.

Oko ove inicijative posebno su se angažirali i Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Društvo “Naša djeca” Opatija, koji su osigurali  prijevod letka inicijative, kao i pratećeg promotivnog videa za kampanju “Glasaj za djecu”, a prevedene materijale možete naći ovdje.

Pravobraniteljica je u svojoj preporuci pozvala Državno izborno povjerenstvo da o njezinom pozivu i aktualnoj kampanji „Glasaj za djecu“ obavijesti sve kandidate za izbor hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu, prema pravovaljanim kandidacijskim listama. Sličan poziv Državnom izbornom povjerenstvu iz Ureda pravobraniteljice za djecu bio je upućen i tijekom izbora za EU parlament 2014. godine.

Uz preporuku, pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević podsjetila je da su prijašnjih godina u Ured pravobraniteljice za djecu stizale pritužbe zbog postupaka u izbornim kampanjama kojima se na različite načine pokušavalo uključiti i djecu u promidžbene aktivnosti pojedinih stranaka i kandidata. Stoga je zamolila DIP da upozori nadležna izborna povjerenstva na važnost zaštite djece u izbornim kampanjama.

Pravobraniteljica i ovom prilikom poziva organizatore političkih skupova, stranke i kandidate da vode računa o pravima djece tijekom izborne kampanje te da izbjegnu situacije u kojima bi se djecu iskorištavalo u svrhu političke promidžbe. Djeca ne trebaju biti iskorištavana kao „ukras“ na stranačkim skupovima ni na izbornim plakatima političara, ali političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima.

Icon

Letak "Glasaj za djecu!" 0 165 downloads

...