Pravobraniteljica na konferenciji u Leidenu o Konvenciji o pravima djeteta

Pravobraniteljica na konferenciji u Leidenu o Konvenciji o pravima djeteta

Leiden2U povodu obilježavanja 25 godina Konvencije o pravima djeteta, na Sveučilištu u Leidenu, u Nizozemskoj, od 17. do 19. studenoga održana je međunarodna znanstvena konferencija u organizaciji Sveučilišta u Leidenu, grada Leidena, nizozemskog UNICEF-a, te nizozemske koalicije civilnih udruga za djecu. Izlaganje na skupu održala je i pravobraniteljica za djecu RH doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić.

 

Na dvodnevnoj konferenciji, s programom koji je obilovao raspravama i različitim pogledima na pitanje nastanka Konvencije o pravima djeteta te njezinog sadržaja i utjecaja na dosegnutu razinu zaštite prava djece u svijetu, sudjelovali su brojni znanstvenici, stručnjaci i studenti iz svih krajeva svijeta. Konferencija je otvorena uvodnim predavanjem prof. Julie Sloth-Nielsen, a nastavila se plenarnim predavanjima i diskusijama  uvaženih svjetskih stručnjaka, teoretičara i praktičara s područja zaštite prava djece i ljudskih prava.

Raspravljalo se o pravima djece s najrazličitijih aspekata, a rad je bio podijeljen na više paralelnih sekcija. Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić održala je izlaganje pod naslovom “Glavni izazovi implementacije postupovnih prava djeteta u pravnim sustavima zemalja jugoistočne Europe” (Main challenges of implementing the procedural rights of the child in southeast European judicial systems).

Opširnije o konferenciji pročitajte ovdje.