Pravobraniteljica na Međunarodnoj konferenciji o integriranoj skrbi ICIC20

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je, na poziv Ministarstva zdravstva i Doma zdravlja Centar – Zagreb, na virtualnoj 20. Međunarodnoj konferenciji o integriranoj skrbi ICIC20.  Konferencija se odvijala kroz četiri tematska dana, održana 9., 16., 23., i 30. rujna 2020., a pravobraniteljica se uključila 30. rujna, u sklopu teme “Poboljšanje ishoda integrirane skrbi tijekom cijelog životnog ciklusa”.

Na konferenciji su održane prezentacije, radionice i izlaganja o četiri teme: 1.Zajednička vizija i vrijednosti integrirane skrbi; 2.Implementacija znanosti i digitalna rješenja; 3.Poboljšanje iskustva u zdravstvu i sustavima njege za sve i 4.Poboljšanje ishoda integrirane skrbi tijekom cijelog životnog ciklusa. Konferenciji je prisustvovalo više od tisuću stručnjaka za integriranu skrb iz 80 država svijeta.

Pravobraniteljica je održala prezentaciju pod naslovom “Chalanges in implementing and enforcing childrens right to health – a view from the Office of the Ombudsperson for children”, te je odgovarala na pitanja sudionika konferencije. U izlaganju je istaknula uočene poteškoće i izazove u realizaciji zdravstvenih prava djece u Hrvatskoj, s naglaskom na dostupnost i nedostatak liječnika pojedinih specijalizacija (ortodonti, dječji psihijatri, pedijatri, logopedi), situaciju u zdravstvenim ustanovama, važnost poboljšanja komunikacije između roditelja i zdravstvenih djelatnika, primjenu nekonvencionalnih metoda liječenja, ulogu medija u vezi sa zaštitom zdravlja.

Također je naglasila važnost organiziranja škole u bolnicama za djecu koja su na dugotrajnom liječenju, poboljšanje uvjeta boravka roditelja uz djecu u vrijeme liječenja, nedostatno rješavanje problema psihičkog zdravlja adolescenata posebno onih koji ujedno iskazuju i probleme u ponašanju, pitanje cijepljenja djece u Hrvatskoj i drugo.