Pravobraniteljica na panelu o zaštiti djece od neprimjerenih sadržaja na internetu

Pravobraniteljica na panelu o zaštiti djece od neprimjerenih sadržaja na internetu

U zagrebačkom Muzeju iluzija, 15. travnja 2019. održan je panel o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija i zaštiti djece na internetu, u kojem je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Raspravu je organizirala tvrtka A1, a među sudionicima bili su i glumica Daria Lorenci, koja je govorila o izazovima s kojima se susreće kao majka, zatim 19-godišnji youtuber i bloger Marko Vuletić, koji je i sam doživio agresivne reakcije i brojne poruke mržnje zbog nekih svojih objava, o rizicima na internetu govorio je i sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak, a Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska govorio je o tehničkim mogućnostima zaštite djece.

Na raspravi je istaknuto kako mnogi roditelji nisu ni svjesni koliko lako i često djeca mogu biti izložena izrazito neprimjerenom sadržaju putem interneta. Prema istraživanju, koje je za A1 provela agencija IPSOS, čak 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu, a 93 posto ih niti ne želi koristiti. Sudionici u raspravi istaknuli su da je u sigurnom korištenju interneta ključna edukacija roditelja, a da bi zatim veliku pažnju trebalo posvetiti i edukaciji djece.

“Važno je da svaki roditelj osvijesti da je od trenutka kad je dao djetetu mobitel u ruke odgovoran za to kako će se dijete koristiti njime i da ga i sam mora poučiti o tome”, istaknula je tom prilikom pravobraniteljica za djecu, dodavši da bi društvo trebalo pružiti bolju podršku roditeljima da se nose s novim izazovima u odgoju i skrbi o djeci. Istaknula je i važnost sustavnog uvođenja obveznih programa razvoja medijske i digitalne pismenosti u školama.

Ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak upozorio je na narasle rizike za djecu koje donosi digitalno doba, zbog mnogo veće izloženosti djece neprimjerenim snimkama. Naglasio je kako je za zaštitu djece od opasnosti na internetu važna pravovremena edukacija, prevencija rizičnih ponašanja na internetu i komunikacija s najmlađima. (Izvor i foto: Hina, snimio Z. Kuhtić)