Pravobraniteljica o društvenom odgovoru na zlostavljanje djece

Pravobraniteljica o društvenom odgovoru na zlostavljanje djece

Na poziv Ravnateljstva policije MUP-a i Policijske akademije, pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 22. ožujka 2020., kao jedna od predavača, u online edukaciji i usavršavanju policijskih službenika i državnih odvjetnika u sklopu međunarodnog projekta Partnership for education, koji se u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj i MUP-a provodi od 2013. U projekt su uključeni policijski službenici i državni odvjetnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a predavači su bili hrvatski i američki stručnjaci za rad s djecom i za prava djece.

Unutar modula Zlostavljanje i iskorištavanje djece i povrede djetetovih prava, pravobraniteljica za djecu održala je izlaganje pod nazivom “Društveni odgovor na zlostavljanje djece”. U izlaganju je upozorila na postojanje jasnih dokaza prema kojima je zlostavljanje djece svjetski problem ukorijenjen u kulturalnoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi svakog društva, a da zbog trenutačnih okolnosti i mjera koje ograničavaju socijalne kontakte, organizacije širom svijeta upozoravaju na „epidemiju zlostavljanja djece“. Kroz izlaganje je iznijela iskustva svojega Ureda u radu na prijavama nasilja i zanemarivanja, koje se prema brojnosti nalaze na trećem mjestu unutar ukupnog godišnjeg broja prijava koje Ured prima.

Navela je kako se nasilnim ponašanje ne nanosi šteta samo djeci, već da ono uništava bit društva i ima negativan utjecaj na dobrobit obitelji i zajednice. Ako se prešućuje ili ignorira, nasilje postaje sve složeniji i veći problem sa sve težim posljedicama. Ukazala je kako je važno djeci od najranije dobi ukazati na to koji postupci roditelja, vršnjaka ili drugih osoba su za njih dobri, a koji krše njihova prava. Zlostavljanju i zanemarivanju treba pristupiti s punom odgovornošću i ozbiljnošću budući su njegove posljedice dugoročne i teške.

Govorila je o oblicima nasilnih ponašanja prema djeci, te se posebno osvrnula na nasilje i zanemarivanje u obitelji, nasilje u adolescentnim vezama, nasilje u odgojno-obrazovnim i drugim ustanovama, vršnjačko nasilje, medijsko nasilje i institucionalno nasilje. Također je upoznala prisutne s preporukama i postignućima svojega Ureda u poboljšanju sustava zaštite djece od spolnog zlostavljanja, uz zaključak kako u Hrvatskoj zasad još ne možemo biti zadovoljni odgovorom društva na nasilje nad djecom. Više o projektu pročitajte ovdje.