Pravobraniteljica u Osijeku s Dječjim gradskim vijećem i djecom iz Ukrajine

Pravobraniteljica u Osijeku s Dječjim gradskim vijećem i djecom iz Ukrajine

U ponedjeljak 13. lipnja 2022. započelo je trodnevno obilježavanje 15. obljetnice osnutka regionalnoga ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku. Ove aktivnosti pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević započela je sastankom s predstavnicima Grada Osijeka, a zatim i susretom s gradonačelnikom Ivanom Radićem i djecom, predstavnicima osječkog Dječjeg gradskog vijeća. Sastanak, održan na inicijativu pravobraniteljice za djecu, ujedno je bio i prvi radni susret gradonačelnika s djecom-vijećnicima.

U prvom dijelu sastanka pravobraniteljica i njezine savjetnice Sanja Vladović, Marijana Šego i Ana Babić razgovarale su sa zamjenicom gradonačelnika Jasenkom Crnković, pročelnikom Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romanom Kristićem, pomoćnikom pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Davorom Brustom, te predstavnicama Društva Naša djeca iz Osijeka koje koordiniraju rad s djecom, članovima Dječjeg gradskog vijeća. Predstavnici Grada izvijestili su pravobraniteljicu o brojnim mjerama i aktivnostima koje se odnose na djecu te spremnosti da unaprijede sva područja svog djelovanja u ostvarivanju prava i interesa svojih malih sugrađana.

Pravobraniteljica za djecu izvijestila je sudionike o najučestalijim teškoćama u ostvarivanju dječjih prava na razini cijele države te je zaključeno da su problemi u lokalnoj sredini vrlo slični onima na nacionalnoj razini. Riječ je o nedostatnim kapacitetima za uključivanje sve djece u predškolski odgoj i obrazovanje, o nedostatku stručnjaka u školama i u zajednici u zaštiti mentalnog zdravlja, o nasilju nad djecom te nedostatnom ostvarivanju prava na participaciju u svim segmentima života djece. Djelatnici Grada Osijeka iskazali su zadovoljstvo posjetom pravobraniteljice i ukazivanjem na teškoće te spremnost na dodatna ulaganja u ostvarivanje svih dječjih prava u lokanoj zajednici.

Sastanak s djecom iz Dječjeg gradskog vijeća

U drugom dijelu sastanka pridružio se gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te 12 djece članova Dječjeg gradskog vijeća, na čelu s dječjom gradonačelnicom Aleksandrom Miljević. Gradonačelnik je pozdravio djecu vijećnike te izrazio spremnost na redovitije održavanje zajedničkih sastanaka na kojima će djeca imati mogućnost aktivnije ostvarivati svoje pravo na participaciju i iskazivanje mišljenja o pitanjima koja se odnose na njih i život djece u Osijeku.

Već na ovom prvom zajedničkom sastanku djeca su iznijela svoja razmišljanja o problemima koje su uočila u Osijeku, te su predložila i različita konstruktivna rješenja. Problemi su se odnosili na ostvarivanje prava na slobodne aktivnosti, posebice sportske, na prehranu u školama i nedostatak voća, na kapacitete i uvjete u domovima za djecu i drugo.

Predstavnici Grada Osijeka djecu su pažljivo saslušali te obećali da će prijedloge razmotriti i o tome djecu izvijestiti na sljedećem zajedničkom sastanku koji će se održati za dva mjeseca. Dvomjesečni susreti će, naveli su, biti i buduća dinamika održavanja redovitih zajedničkih sastanaka.

Razgovor s djecom i majkama iz Ukrajine

Pravobraniteljica je istoga dana posjetila Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine otvoren  u okviru Akcijskog plana Osječko-baranjske županije “Slavonsko srce za obitelji Ukrajine”, koji u Osijeku vodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. U Dnevnom centru omogućeno im je dobivanje informacija, učenje hrvatskog jezika, individualna i grupna psihosocijalna pomoć, te rad s osnovnoškolskom djecom. Ovaj prostor, s više prostorija i opremljenom kuhinjom i sanitarnim čvorom, ujedno je i centralno mjesto za druženje i provođenje različitih radionica za djecu i odrasle. Majkama i djeci osigurana je i usluga prevoditelja.

Prilikom posjeta pravobraniteljica je razgovarala s majkama i djecom o njihovom boravku u Hrvatskoj te o teškoćama s kojima se suočavaju u ovom teškom životnom razdoblju. Svi su iskazali zahvalnost Hrvatskoj, odnosno županiji i Osijeku, na dobroj organizaciji prihvata, te želju da se što prije integriraju u naše društvo. Uočeno je da je za dva mjeseca boravka većina djeca dobro svladala hrvatski jezik na kojem već sada komuniciraju bez teškoća. (Foto: Centar za nestalu i zlostavljanu djecu)