Pravobraniteljica u Petrinji na koordinacijskom sastanku timova za psihosocijalnu podršku

Pravobraniteljica u Petrinji na koordinacijskom sastanku timova za psihosocijalnu podršku

U Petrinji je u petak, 15. siječnja 2021., održan koordinacijski sastanak klastera psihosocijalne podrške koji je organizirao Hrvatski Crveni križ, a na sastanku je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Cilj sastanka bio je koordinacija rada i razmjena iskustava različitih  timova koji pružaju usluge psihosocijalne podrške stanovnicima potresom ugroženog područja Sisačko-moslavačke županije. Najavljeno je da će se slični sastanci održavati i ubuduće radi usklađivanja i što učinkovitije organizacije rada ovih timova. Na sastanku su sudjelovali predstavnici timova iz različitih organizacija i udruga koje na terenu aktivno rade na pružanju psihosocijalne podrške, kao i predstavnici institucija, među ostalima MUP-a, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicama.

Nakon sastanka pravobraniteljica je, zajedno sa svojom savjetnicom psihologinjom Davorkom Osmak Franjić, posjetila vojarnu u Petrinji gdje je obišla prostor namijenjen za igru i rad s djecom. Ondje je razgovarala sa zaposlenicom Crvenoga križa Mirelom Jozić, zaduženom za rad s djecom u igraonici, te je, zajedno sa savjetnicom, provela neko vrijeme u druženju s djetetom koje se u tom trenutku zateklo u igraonici.

Pravobraniteljica i njezina savjetnica potom su obišle Češko Selo u kojem su postavljeni kontejneri za smještaj obitelji pogođenih potresom. Ondje su se susrele s dvije majke koje borave s djecom u kontejnerima i razgovarale o organizaciji njihovoga trenutačnog smještaja te o potrebama koje proizlaze iz aktualne krizne situacije. Također su kratko porazgovarale s dva mladića adolescentne dobi koji se s obiteljima nalaze na smještaju na toj lokaciji.

 

 

 

U kontejnerskom naselju u Češkom Selu

 

Nakon obilaska Petrinje, uputile su se u Glinu, gdje su se susrele s ravnateljem Centra za socijalnu skrb Glina Sašom Petrićem. Ravnatelj Petrić izvijestio ih je o otežanom načinu rada i funkcioniranja CZSS Glina u sadašnjim izuzetno teškim okolnostima zbog oštećenja od potresa i smanjenih tehničkih mogućnosti.

Pravobraniteljica je u svim razgovorima obavljenim s djelatnicima i drugim odgovornim osobama na području pogođenom razornim potresom naglasila potrebu osobite brige o djeci u aktualnoj kriznoj situaciji, za što su svi sugovornici pokazali razumijevanje i spremnost.