Predavanje studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu

Predavanje studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu

dijete zrtva svjedokNa poziv prof. dr. sc. Lea Cvitanovića s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, pravobraniteljica Mila Jelavić održala je 9. studenoga 2012. predavanje studentima 5. godine, u sklopu kolegija Maloljetničko kazneno pravo. Govorila je o načinu rada Ureda pravobraniteljice za djecu te područjima njegova rada, s naglaskom na kaznenopravnu zaštitu djece.

 

Kroz  kaznenopravnu zaštitu govorila je najprije o djeci kao počiniteljima kaznenog djela i prekršaja, njihovoj poziciji u postupku te upitima i prijavama s kojima se Uredu pravobraniteljice javljaju njihovi roditelji i drugi odrasli iz njihova okruženja ili sama djeca. Zatim je izvijestila o djeci kao žrtvama kaznenih djela i prekršaja, njihovoj zaštiti, postupanju Ureda po prijavama kršenja prava djece, iskustvu u obilascima djece u zatvorskim ustanovama – u pritvoru, maloljetničkom zatvoru, odgojnom zavodu ili domu za odgoj.

U raspravi koja je uslijedila studenti su se zanimali za ovlasti pravobraniteljice u postupanju po prijavama, učestalosti  prijava općenito o kršenju dječjih prava, s naglaskom na prijavama u kojima su djeca počinitelji ili žrtve kaznenih djela ili prekršaja.