Preporuka pravobraniteljice: Čuvajmo djecu od ljetnih opasnosti!

Preporuka pravobraniteljice: Čuvajmo djecu od ljetnih opasnosti!

beba_2_180x135Pravobraniteljica za djecu poziva roditelje i profesionalce koji rade s djecom da zaštite djecu od velikih vrućina i štetnog UV zračenja te apelira na medije da često i opširno objavljuju upozorenja i savjete meteorologa i liječnika o rizicima i mogućnostima zaštite.

Vrijeme je velikih vrućina i visokog UV zračenja, od kojega posebno moramo zaštititi djecu. Istodobno, upravo se tijekom školskih praznika održavaju brojni sportski turniri sa sudjelovanjem djece te ona borave u sportskim i drugim kampovima, gdje se treninzi i natjecanja često održavaju u vrijeme kad je izlaganje suncu najopasnije. Pritom zabrinjava to što ponekad ni profesionalci koji rade s djecom nisu svjesni opasnosti, već se drže “pravila” i “običaja” iz godina kad je klima bila posve drukčija. No, ako se šteta ne vidi danas ne znači da ona neće biti pogubna sutra.

U opuštenosti godišnjeg odmora i mnogi roditelji puštaju ili vode djecu na plažu u svako doba dana, često nesvjesni dugoročnih štetnih posljedica po zdravlje djeteta. Nažalost, neki roditelji ne shvaćaju da je za dijete životno opasno ako ga ostave zaključanoga u automobilu, a zaboravljaju ponekad i da malo dijete ni na trenutak ne smije ostati bez nadzora u bazenu ili bilo gdje u blizini vode.

S obzirom na upozorenja meteorologa i liječnika na neuobičajeno visoke temperature i opasna zračenja, apeliramo na roditelje te na voditelje dječjih klubova, kampova, ljetnih škola i odgojitelje, da u svim svojim aktivnostima prioritetno misle na zdravlje djece. Posebno pozivamo medije da redovito i opširno objavljuju upozorenja i savjete liječnika i meteorologa o rizicima i zaštiti od nepovoljnih vremenskih uvjeta, a osobito o tome kako zaštititi djecu tijekom ljetnog odmora i kako im omogućiti igru, zabavu i razvoj u što sigurnijim uvjetima.