Prezentacija priručnika “Prometna preventiva od najranije dobi”

Prezentacija priručnika “Prometna preventiva od najranije dobi”

U Dječjem vrtiću More – Podcentru Đurđica u Rijeci 24. travnja 2024. održan je stručni skup posvećen radu na prometnoj preventivi s djecom ranog i predškolskog uzrasta, na kojem je predstavljen  priručnik Prometna preventiva od najranije dobi.

Nakon pozdravne riječi ravnateljice Dječjeg vrtića More Jasne Crnčić, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar je, nakon uvodnog predstavljanja rada Ureda pravobraniteljice za djecu, održala prezentaciju pod nazivom Zaštita djece u prometu – perspektiva Ureda pravobranitelja za djecu. U njoj je predstavila stavove djece i mladih iz Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu o stanju cestovne sigurnosti u Hrvatskoj, kao i podatke kojima raspolaže Ured o stradavanju djece do 18 godina na cestama i najčešćim opasnostima kojima su izložena.

Pozdravivši dosadašnje preventivne aktivnosti i suradnju s Dječjim vrtićem More i drugim sudionicima skupa, predstavila je i zaključke s Konferencije o zaštiti djece u prometu, održane u Rijeci u listopadu 2023., u suradnji s Veleučilištem u Rijeci.

Središnje događanje stručnog skupa bilo je predstavljanje trećeg, neizmijenjenog izdanja priručnika Prometna preventiva od najranije dobi, čiji su autori Zlata Gunc, Tijana Vidović i Nenad Zuber, a nakladnik Sigurne ceste – udruge prometna preventiva mladih. Na skupu su autori Nenad Zuber i Zlata Gunc promovirali treće izdanje priručnika, namijenjenog odgojiteljima, stručnim suradnicima i ravnateljima dječjih vrtića. U ime Udruge Sigurna cesta, koja je zaslužna za nastanak priručnika, prisutnima se obratio Krešimir Ivanković.

Uslijedila su dva predavanja autorice priručnika Zlate Gunc na temu Kreiranje programa odgoja i obrazovanja djece za prometnu kulturu i sigurnost u prometu i Poticanje roditeljskih kompetencija u okviru prometne preventive. Potom je uslijedila rasprava u sklopu koje su primjere dobre prakse predstavile odgojiteljice Mirjam Kukuljan i Irena Vitaz.

Na skupu je sudjelovao velik broj odgojitelja dječjih vrtića, zatim predstavnici gradova i općina iz Primorsko-goranske županije te suradnici iz Grada Rijeke, Doma mladih, Auto-kluba Rijeka, Veleučilišta u Rijeci i Građevinskog fakulteta u Rijeci.

 

(Fotografija preuzeta s https://more.rivrtici.hr/news/strucni-skup-prometna-preventiva)