Primanja, naknade i iznosi izuzeti od ovrhe

Primanja, naknade i iznosi izuzeti od ovrhe

mamai dijeteU organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu u Uredu u Zagrebu 20. veljače 2013. održan je sastanak s predstavnicima Financijske agencije i Ministarstva financija radi analize daljnjih mogućnosti pravodobne zaštite novčanih sredstava ovršenika nad kojima se ovrha ne bi trebala provesti. Na sastanku su sudjelovale Sandra Cindrić iz Financijske agencije, Ivana Ralić i Sandra Rustambek iz Ministarstva financija, a iz Ureda pravobraniteljice za djecu njezina zamjenica Ester Radmilo i savjetnice Gordana Filipović i Danijela Žagar.

 

U uvodnoj riječi zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo nazočne je upoznala s  dosadašnjim aktivnostima Ureda usmjerenih, s jedne strane na ubrzavanje postupaka ovrhe radi ostvarivanja uzdržavanja te, s druge strane, na velik broj pritužbi koje Ured prima od 2011., od kada je započela primjena novog sustava provedbe ovrhe na novčanim sredstvima.  Predstavnice Agencije i Ministarstva financija izvijestile su o djelokrugu rada ovih tijela u sustavu ovrhe na novčanim sredstvima i poduzetim aktivnostima radi pomoći građanima u zaštiti određenih primanja. Na njihovim se web stranicama građanima nalaze informacije o načinu provedbe ovrhe na novčanim sredstvima i načinu zaštite primanja i naknadi koji su izuzeti od ovrhe te na kojima je ovrha ograničena. U daljnjim aktivnostima ovih tijela nastojat će se iznaći i drugi mogući načini  pomoći građanima u zaštiti ovih novčanih sredstava.

U privitku se nalazi kratki pregled odredbi zakona i provedbenih propisa radi pomoći ovršenicima u zaštiti ovih sredstava.