Priopćenje u povodu najavljene izmjene pravilnika o uvjetima za otvaranje casina i kladionica

Priopćenje u povodu najavljene izmjene pravilnika o uvjetima za otvaranje casina i kladionica

Potaknuti upitima novinara o stajalištu pravobraniteljice za djecu u vezi s najavom ministra Zdravka Marića da Ministarstvo financija šalje u javnu raspravu prijedloge triju propisa, među kojima i pravilnik kojim bi se regulirala minimalna udaljenost casina, automat-klubova i kladionica od odgojno-obrazovnih i vjerskih objekata, objavljujemo priopćenje pravobraniteljice za djecu.

Udaljenost casina, automat klubova i kladionica od odgojno-obrazovnih objekata propisana je Pravilnikom o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica (NN 38/10, 130/10, 69/11, 15/12 i 151/14). Izmjene toga propisa početkom 2012. godine značajno su snizile standard zaštite prava i interesa djece, tako da najavljene nove intervencije u propis smatramo dobrodošlima.

Naime, spomenutim ranijim izmjenama brisana je odredba koja je propisivala da udaljenost casina i automat klubova od odgojno-obrazovnih i vjerskih objekata ne smije biti manja od 500 metara (pješačkim putem od ulaznih vrata casina ili automat kluba do prve najbliže točke građevinskog objekta obrazovne ustanove, bez obzira na ulaz). Zbog toga iz Pravilnika koji je trenutačno na snazi proizlazi da bi se casino ili automat klub mogao otvoriti ne samo u blizini škole, već čak doslovno u dvorištu škole. Držimo da se ovakvim propisom djeci i mladima usađuje stav da su kockanje i klađenje nešto što je „normalno“, uobičajeno, dobro i poželjno, a prešućuje se da je riječ o aktivnostima koje sa sobom nose rizik ovisnosti te niz negativnih posljedica na psiho-socijalni, obiteljski i društveni život čovjeka.

Držeći da su navedene izmjene donesene nauštrb dobrobiti i interesa djece te da prednost daju interesima priređivača igara na sreću, pravobraniteljica za djecu je u listopadu 2018. uputila Ministarstvu financija, kao stručnom nositelju izrade spomenutog propisa, inicijativu za izmjenu i dopunu spomenutog pravilnika, ali i Zakona o igrama na sreću, u dijelu oglašavanja igara na sreću. Predložili smo vraćanje odredbe kojom bi se propisala udaljenost poslovnih prostora casina i automat klubova od odgojno-obrazovnih ustanova, povećanje udaljenosti u odnosu na raniji propis na način da se predvidi minimalna udaljenost od 1000 metara, kako za casina i automate, tako i za kladionice.

Također, predložili smo da se primjena takve odredbe proširi tako da se, osim na udaljenost od redovnih osnovnih i srednjih škola, primjenjuje i za minimalnu udaljenost casina, automat klubova i kladionica od drugih odgojno-obrazovnih ustanova, kao i svih drugih ustanova i mjesta u kojima djeca organizirano borave, primjerice domova socijalne skrbi, dječjih odmarališta, igrališta, igraonica te kulturnih, zdravstvenih, sportskih i vjerskih objekata.

Napominjemo da je, prema Zakonu o igrama na sreću, sudjelovanje u igrama na sreću (lutrijskim igrama, igrama u casinima, igrama klađenja, igrama na sreću na automatima) dopušteno samo punoljetnim osobama. Međutim, zabrinjavajuće je da je klađenje, unatoč zakonskoj zabrani, djeci u praksi ipak dostupno. O tome saznajemo iz kontakata s djecom, kao i iz javno dostupnih rezultata istraživanja. Smatramo da je vrlo važno osvijestiti u društvu da djeca mogu postati ovisnici o kockanju i klađenju, koji predstavljaju ozbiljan zdravstveni, ali i društveni problem koji zahtijeva punu pažnju roditelja, odgojno-obrazovnih i zdravstvenih institucija, kao i društva u cjelini. Pritom su od neizmjerne važnosti preventivne aktivnosti i programi kojima je cilj educirati djecu o rizicima, opasnostima i štetnim posljedicama kockanja i klađenja.

Očekujemo da će prevenciji kockanja i klađenja pridonijeti i najavljene izmjene propisa, odnosno, da će utjecati na svijest o štetnosti takvih aktivnosti. Pravobraniteljica za djecu i dalje će svojim prijedlozima nastojati poboljšati zaštitu djece u ovom području.