Projekt SOS Dječjeg sela Hrvatska “Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece…”

Projekt SOS Dječjeg sela Hrvatska “Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece…”

U organizaciji Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, u Zagrebu je 22. rujna 2020. održana nacionalna kick-off konferencija u okviru europskog projekta (REC) “Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi”.

Na samom početku sve je prisutne pozdravila nacionalna direktorica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, Višnja Tuškan-Krupić, nakon koje je savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović istaknula važnost ove teme u svijetu stručnjaka iz alternativne skrbi.

S ciljem isticanja integriranja praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi, doc. dr. sc. Ivana Maurović predstavila je istraživački rad te na zanimljiv način iznijela stvarne slučajeve iz prakse.

Na konferenciji je istaknuto koliko je važno razgovarati s djecom i mladima o ovoj temi te uključiti mlade s iskustvom života u alternativnoj skrbi u sam proces edukacije profesionalaca. Stoga su na skupu sudjelovali Kruno Topolski i Ivan Šarić koji su i sami proživjeli takva iskustva. Tom su prilikom odlučili govoriti “iz vlastitih cipela”, te su sve stručnjake pozvali da na trenutak simbolično “izuju svoje i obuju njihove cipele”. Kroz osobne priče uspjeli su doprijeti do stručnjaka u publici, a neki od njih iskreno su priznali da im je bilo puno teže “nositi cipele” ove dvojice mladih nego svoje vlastite.

Zagovaratelj dječjih prava Udruge SOS Dječje selo Hrvatska i nacionalni koordinator projekta Krešimir Makvić predstavio je rezultate provedenog mapiranja o znanjima o traumi, te najavio početak europskog projekta “Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi”.