Promicanje mentalnog zdravlja djece

Promicanje mentalnog zdravlja djece

Djeca.skolaU Ministarstvu zdravlja 5. srpnja 2013. održan je  prvi  sastanak radne skupine WP 7, u sklopu projekta “Zajednička akcija za mentalno zdravlje i blagostanje” (Joint  Action on Mental Health and Well Being). Na sastanku je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.

 

Europska agencija za zdravlje i potrošače prihvatila je program “Zajednička akcija za mentalno zdravlje i blagostanje” 2013. – 2016., Uprave za zdravlje i potrošače Europske komisije. U provođenju Zajedničke akcije sudjeluje 26 europskih zemlja. Opći cilj programa je doprinos promociji mentalnog zdravlja i blagostanja, prevencija pojave mentalnih poremećaja te poboljšanje skrbi i socijalne uključenosti ljudi s mentalnim poremećajima. Europskom dodanom vrijednošću smatrat će se doprinos jačanju nacionalnih mreža zaštite mentalnog zdravlja, kao i europske mreže te stvaranje zajedničkog okvira za politike zaštite mentalnog zdravlja.

Ministarstvo zdravlja je nositelj aktivnosti za Hrvatsku, izabrano područje je “izgradnja inovativnih partnerskih odnosa između zdravstva i drugih sektora”, a jedan od radnih paketa je WP 7 “mentalno zdravlje i škole”, usmjeren na promicanje mentalnog zdravlja u školskom okruženju.