Radionica o 3. fakultativnom protokolu uz Konvenciju o pravima djeteta

Radionica o 3. fakultativnom protokolu uz Konvenciju o pravima djeteta

djecaNa poziv organizacija Eurochild i NGO Group for the Convention on the Rights of the Child, u ime međunarodne koalicije Ratify OP3 CRC – International Coalition for the OPCRC on a Communications Procedure, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar je 13. studenoga 2012. u Briselu sudjelovala na radionici o novom Trećem fakultativnom protokolu uz Konvenciju o pravima djeteta. Taj protokol osigurava postojanje međunarodnog instrumenta za podnošenje pritužbi u slučajevima kada pravna sredstva nacionalne države ne postoje ili nisu efikasna u odnosu na prava djece predviđena Konvencijom o pravima djeteta i njezina dva ranija fakultativna protokola.

 

Protokol je donesen 19. prosinca 2011. i otvoren za potpisivanje 28. veljače 2012., kada ga je potpisalo 20 država, među njima i Austrija, Italija, Slovenija, Srbija i Crna Gora. Do današnjeg dana novi fakultativni protokol potpisalo je 35 država, od kojih je 12 članica Europske unije. Hrvatska ga još nije potpisala i ratificirala.

Ovaj protokol stupa na snagu nakon 10 ratifikacija i primjenjuje se samo na djecu u onim državama koje su ga i ratificirale. Na dan 15. listopada 2012., od 35 država koje su ga potpisale, samo su ga dvije (Gabon i Tajland) i  ratificirale.

Republika Hrvatska već je ranije prihvatila međunarodne komunikacijske postupke, te je potpisnica Konvencije o pravima djeteta i dosadašnja dva fakultativna protokola uz Konvenciju o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta jedini je međunarodni dokument o ljudskim pravima koji do sada nije imao predviđen postupak obraćanja i razmatranja pritužbi, te je donošenje ovog protokola rezultat višegodišnje kampanje nevladinih organizacija iz cijelog svijeta, kako bi se omogućilo djeci, odnosno njihovim zastupnicima,  podnošenje pritužbi Odboru za prava djeteta, ukoliko nacionalni sustavi nisu omogućili odgovarajuću zaštitu njihovih prava. Njegovo je donošenje na međunarodnoj razini prepoznato kao veliki iskorak u zaštiti prava djece.

Radionica je održana kako bi se podigla razina razumijevanja važnosti ovog protokola i pronašli načini za ratifikaciju od strane država EU, kao načina kojim će se osigurati pravosuđe prilagođeno djeci na međunarodnoj razini. Radionicu je vodila Anita Goh iz NGO Group for the Convention on the Rights of the Child, koja je i koordinatorica kampanje za ovaj protokol od 2009. i aktualna kopredsjedateljica međunarodne koalicije Ratify OP3 CRC – International Coalition. Na radionici je predstavljen Treći protokol, njegove ključne odredbe te predviđeni način postupanja. Predstavljen je i rad međunarodne koalicije Ratify OP3 CRC – International Coalition, čija je uloga podizanje svijesti među ključnim faktorima o važnosti ovog instrumenta, a koja je otvorena za sve nevladine subjekte.

Na radionici je predstavljen i rad organizacije Plan EU Office iz Velike Britanije te Save the Children EU Office, a izlaganje je održao i Benoit Van Keirsblick, direktor organizacije Defence for Children Belgium.