Regionalna konferencija Vijeća Europe u Zagrebu

Regionalna konferencija Vijeća Europe u Zagrebu

MOBMSU Zagrebu je 27. i 28. listopada 2011. održana Regionalna konferencija Vijeća Europe “Zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom – ratifikacija i provedba Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja”. Organizatori konferencije bili su Vijeće Europe, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Uz predstavnike Republike Hrvatske, konferenciji su nazočili predstavnici Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske. Konferencija se prvoga dana održavala u Hotelu Westin, a drugog dana u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba.

U protokolarnom dijelu konferencije nazočnima se obratila zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer-Buquiccihio, zatim stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Vijeću Europe i tematska koordinatorica za pitanje djece pri Vijeću ministara Anica Djamić, predstavnik Parlamentarne skupštine VE Stefan Schennach i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Istaknuli su važnost ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja te njezinu primjenu u zaštiti djece od svih oblika seksualnog zlostavljanja. Ministar Ivić je naglasio da je Hrvatska ratificirala Konvenciju 21. rujna. 2011., kao jedna od 15 zemalja koje su to dosad učinile te da ona u našoj zemlji stupa na snagu 1. siječnja 2012. godine. Važno je da ovoj Konvenciji mogu pristupiti i zemlje koje nisu članice VE, dakle otvorena je za sve.

Prvog dana konferencije rad se odvijao kroz tri plenarne rasprave:

1. Konvencija VE o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja: holistički pristup

2. Prevencija i kazneni progon djela seksualnog nasilja nad djecom

3. Mjere kaznenog prava za zaštitu djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić bila je moderatorica rasprave “Prevencija i kazneni progon djela seksualnog nasilja nad djecom”. U tom dijelu uvodna izlaganja održali su eksperti Vijeća Europe: pravni savjetnik nizozemskog Ministarstva pravosuđa Marnix Alink izlagao je o mjerama sprečavanja seksualnog nasilja nad djecom u Konvenciji Vijeća Europe, a zamjenik glavnog državnog odvjetnika Danske Lars Lichtenstein održao je izlaganje “Istražni postupak i progon djela seksualnog nasilja i seksualnog iskorištavanja djece – primjer i iskustvo Danske”.

Drugog dana konferencije realiziran je posjet Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba te je tom prilikom predstavljen rad Poliklinike i intervencije koje se poduzimaju u sklopu tretmana djece te suradnja s drugim institucijama. (Foto: www.mobms.hr)