Rijeka: Skup “Izazovi roditeljstva u kriznim situacijama uzrokovanim neimaštinom”

Rijeka: Skup “Izazovi roditeljstva u kriznim situacijama uzrokovanim neimaštinom”

U Gradskoj vijećnici u Rijeci 18. listopada 2019. održan je skup “Izazovi roditeljstva u kriznim situacijama uzrokovanim neimaštinom”. Nakon uvodnih pozdrava u ime organizatora Sandre Grozdanov iz Centra za kulturu dijaloga i Sande Sušanj, pročelnice Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke, izlaganja su održali: doc. dr. sc. Marijana Kletečki Radović iz Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Udruge Pragma iz Zagreba Nedjeljko Marković, Lorena Zec iz organizacije SOS Rijeka i voditeljica službe za socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić.

U izlaganjima i raspravi, koja je uslijedila, istaknuto je da siromaštvo nosi stigmu zbog koje teško prolaze inicijative kojima bi se pomoglo ugroženima, a djeca koja odrastaju u siromaštvu osjećaju sram i poručuju nam da im treba pomoć, ali svakako i diskrecija pri tome. Istaknut je program “Moje mjesto pod suncem”, kao vrijedan primjer osnaživanja riječke socijalno ugrožene djece. Ali je ujedno upozoreno da civilni sektor, koliko god ga se načelno ističe kao važnog partnera države, zapravo nema pravu podršku u svome radu. Također je istaknuto da je, osim povećanja novčanih naknada, i obrazovanje djece neophodno u prekidanju transgeneracijskog prenošenja obiteljskog siromaštva te mu u državi treba posvetiti veću pažnju.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu skup je pratila savjetnica Ana Albrecht Čekada.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti 17 . listopada, udruga Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke i ove godine na riječkome Korzu postavila izložbu koja ukazuje na poraznu sliku socijalne nejednakosti među djecom te pogubni utjecaj siromaštva na djecu. Izložba se sastoji od praznih panela, osim prvoga koji nosi poruku “Treba li nam doista još jedna izložba u borbi za djetinjstva jednakih mogućnosti?”.