Sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

autobusU Uredu pravobraniteljice za djecu 18. lipnja 2010. održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o sigurnosti djece u organiziranom prijevozu. Sastanku su prisustvovali državni tajnik za promet Ivica Perović, načelnik Službe inspekcije cesta Antun Vonić i načelnica Službe za pravne poslove u Upravi prometne inspekcije Željka Marković, a s njima su razgovarale pravobraniteljica Mila Jelavić i njezina zamjenica Ester Radmilo. Sastanak je organiziran na u inicijativu Ureda pravobraniteljice, a potaknut je s nekoliko uzastopnih nesreća autobusa kojima su se organizirano prevozila djeca. Nakon što je pravobraniteljica Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa uputila preporuke i upite o uzrocima nesreća, željela je s predstavnicima Ministarstva prometa razgovarati o tome kako prevenirati ovakve nesreće ubuduće. Izrazila je zabrinutost za sigurnost djece, a i za to što se u pogledu tehničkih uvjeta koje moraju zadovoljavati autobusi učestalo krše propisi.

Državni tajnik prenio je pravobraniteljici stajalište ministra da se Pravilnik o uvjetima koje moraju zadovoljavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca neće mijenjati u smislu snižavanja standarda postavljenih Pravilnikom iz rujna 2008. te njegovim izmjenama iz veljače 2009. godine. Rekao je i da 1819 vozila ima dozvolu za prijevoz djece te prema tome udovoljavaju uvjetima iz Pravilnika.

Predstavnici Ministarstva su predložili da se županijskim uredima svakako sugerira da ne potpisuju ugovore o prijevozu djece ukoliko prijevoznici ne udovoljavaju svim uvjetima iz Pravilnika, bez obzira na cijenu te da se ravnateljima škola preporuči da provjere s kim sklapaju ugovor o prijevozu djece na maturalna putovanja ili izlete.