Sastanak s udrugom udomitelja djece “Tobolac”

Savjetnice pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Branka Reić Kukoč posjetile su 6. svibnja 2019. Udrugu Tobolac, koja okuplja udomitelje za djecu Splitsko-dalmatinske županije. U prostorijama udruge u Splitu razgovarale su s predsjednicom udruge, udomiteljicom Margaritom Vržina, koja ih je upoznala s dosadašnjim radom udruge, doprinosu udruge u pomacima u senzibilizaciji javnosti na potrebe udomljene djece i udomiteljskih obitelji te o dobroj suradnji sa stručnim timom za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb u Splitu.

Također tijekom razgovora bilo je riječi i o najvećim poteškoćama s kojima se udomitelji i dalje susreću u praksi: nepostojanje zakonom predviđenog vremena za boravak i prilagodbu djeteta, birokracija u različitim životnim prilikama (zdravstveni pregledi, upisi u vrtić, školu, suglasnost za izlete…), nepostojanje sustava podrške udomiteljima izvan radnog vremena Centra, potreba uvođenja dežurnog telefona na koji bi mogli dobiti pomoć i podršku.

Sastanak je pridonio razumijevanju i uvidu u poteškoće s kojima se susreću udomitelji u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i jačanju daljnje suradnje na rješavanju uočenih poteškoća.