Sastanak u Ministarstvu zdravstva

Sastanak u Ministarstvu zdravstva

U Ministarstvu zdravstva 31. siječnja 2017. sastale su se pomoćnica ministra zdravstva dr. sc. Delfa Radić-Krišto, dr. med. i načelnica Sektora za ambulantnu zdravstvenu zaštitu i zaštitu u zajednici Dragica Kramarić sa zamjenicama pravobraniteljice za djecu mr. sc. Majom Gabelicom Šupljikom i Ester Radmilo te savjetnicom pravobraniteljice Davorkom Osmak Franjić, kako bi razmotrile niz aktualnih tema vezanih za ostvarivanje zdravstvenih prava djece.

Na sastanku je bilo govora o zabrinjavajućem stanju u pogledu uvjeta u kojima se liječe djeca s teškoćama mentalnog zdravlja na što je pravobraniteljica za djecu upozorila Ministarstvo zdravstva u svojoj preporuci upućenoj krajem prosinca 2016. godine. Razmijenjene su informacije vezane za pitanje i očekivanja pravobraniteljice za djecu u pogledu razvoja palijativne pedijatrijske skrbi, pri čemu su predstavnica Ministarstva najavile izradu nove strategije palijativne skrbi u kojoj bi pedijatrijska palijativna skrb bila posebno izdvojena.

S obzirom na broj prijava u vezi s odbijanjem roditelja da cijepe dijete, koje Ured pravobraniteljice za djecu prima tijekom godine, zamjenice i savjetnica pravobraniteljice izrazile su očekivanje da Ministarstvo potakne liječnike na razini primarne zdravstvene zaštite (pedijatre i obiteljske liječnike) da ulože dodatni trud i odvoje vrijeme kako bi s roditeljima raspravili dvojbe koje imaju u pogledu cijepljenja djeteta, kako bi ih informirali i odgovorili im na pitanja.

Bilo je govora i o dvojbama roditelja vezanim za kvalitetu cjepiva i u tom pogledu su predstavnice Ministarstva zdravstva iznijele stav kako je kvaliteta cjepiva koja djeca u našoj zemlji dobivaju neupitna, sa svim potrebnim EU certifikatima, kvalitetna i sigurna. Na sastanku su otvorene teme i razmijenjena mišljenja o veganskoj i vegetarijanskoj prehrani djece u dječjim vrtićima i školama, zatim u pogledu normativno neuređenog područja vezanog za nekonvencionalne metode liječenja, a bilo je govora i o dugogodišnjem problemu nedostatka pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te problemima s kojima se suočavaju roditelji koji izražavaju želju boraviti uz dijete tijekom bolničkoga liječenja.

Na sastanku su predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu iskazale podršku izgradnji središnje nacionalne dječje bolnice, u kojoj očekuju podizanje standarda uvjeta liječenja djece te organizaciju rada i prostora koji bi osigurao visoku razinu humanizacije bolničkoga liječenja djece.