Simpozij u Bruxellesu o prevenciji trgovanja ljudima

Simpozij u Bruxellesu o prevenciji trgovanja ljudima

trgovanje_djecomU  Bruxellesu je, u organizaciji Public Policy Exchange, 24. studenoga 2011. održan Treći međunarodni simpozij o prevenciji trgovanja ljudima pod nazivom “Integracija europskog znanja”. Clj simpozija bio je okupiti stručnjake koji se bave problematikom trgovanja ljudima s različitih aspekata djelovanja, poput policije, pravosuđa, socijalne skrbi, nevladinih organizacija i drugih, kako bi se razmijenila iskustva i primjeri dobre prakse u suzbijanju trgovine ljudima. Skup je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

Na simpoziju je bilo riječi o novoj eurpskoj Direktivi o suzbijanju trgovanja ljudima, koja je usvojena u ožujku 2011. Godine sa svrhom kreiranja strategije i zakonodavnog okvira za efikasniji odgovor na sve prisutnije i sve “inovativnije” oblike trgovanja ljudima. Nova Direktiva je, kako je istaknuto, orijentirana na novi strateški pristup ovoj tematici u čijem središtu mora biti žrtva trgovanja ljudima, njezina zaštita i tretman. Europska strategija o suzbijanju trgovanja ljudima, čije se donošenje uskoro očekuje, usmjerit će se na suzbijanje radnog iskorištavanja, prosjačenja, prisilnih brakova i ilegalnih posvojenja.

Na skupu su predstavljeni i rezultati monitoringa provođenja Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima od strane stručne skupine GRETA, koji je proveden u Austriji, Cipru i Slovačkoj te istaknuto kako se uskoro očekuju i rezultati monitoringa provedenog u Hrvatskoj. Također je ukazano i na postojanje brojnih raspoloživih europskih fondova koje treba iskoristiti kako bi se preveniralo trgovanje ljudima i  unaprijedila zaštita žrtava.