Strategija razvoja školskog športa u Hrvatskoj 2009-2014.

Strategija razvoja školskog športa u Hrvatskoj 2009-2014.

strategija_skol.sportaHrvatski školski športski savez predstavio je 19. lipnja 2009. Strategiju razvoja školskog športa u Republici Hrvatskoj  za razdoblje od  2009. do 2014. godine i publikaciju istoga naslova, u suradnji sa stručnjacima Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc. Draganom Milanovićem i Zrinkom Čustonjom, autorima Strategije.

Budući da je to prvi strateški dokument u Republici Hrvatskoj iz područja školskog športa, koji predstavlja temelj budućeg razvoja športa u osnovnim i srednjim školama,  on je važan  i Uredu pravobraniteljice za djecu koji trajno prati zaštićenost djece koja se bave sportom i općenito tjelesnom aktivnošću.

Strategija, na temelju analize  stanja školskog športa, postavlja glavni strateški cilj –  povećati broj djece uključene u školski šport, kao i druge ciljeve,  koji se odnose na: objekte i opremu, kadrove, uključenost djece, sustav natjecanja i treninga, financiranje, školska športska društva, zdravstvenu zaštitu učenika, Univerzalnu športsku školu i uključivanje učenika s teškoćama u razvoju.

Predstavljanju je nazočila zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, koja je, u svibnju 2008., aktivno sudjelovala i u raspravi o prijedlogu Strategije razvoja školskog športa u Hrvatskoj.