Stručni skup “Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu”

Stručni skup “Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu”

Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala je 7. prosinca 2016. stručni skup pod nazivom “Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi”. Na skupu su se okupili predstavnici institucija, ustanova i organizacija iz sustava zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, među kojima i ministar zdravstva Milan Kujundžić, te predstavnici lokalne i regionalne samouprave, udruga pacijenata, institucija za zaštitu ljudskih prava i predstavnici medija.

Ovim stručnim skupom pučka pravobraniteljica potaknula je javnu raspravu o dostupnosti zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, posebice za ljude koji žive u udaljenim i ruralnim područjima. U raspravi je istaknut i niz drugih problema, kao što su dugačke liste čekanja, nejednaka dostupnost zdravstvenih usluga u ruralnim područjima, prepreke za pacijente u slobodnom i informiranom odlučivanju, odnos liječnika prema pacijentima. Također je posebno istaknuta potreba da se i u zdravstvenoj zaštiti na prvo mjesto stave prava djece, kao i odgovornost lokalne zajednice da zdravstvene usluge učini dostupnijima svim svojim stanovnicima.
mnogi drugi.

Rad stručnoga skupa pratile su i zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo te savjetnica Davorka Osmak Franjić. Više o ovom događaju pročitajte ovdje. (Foto: Hina)