Stručni skup tužitelja Republike Slovenije „Dijete-dokazno sredstvo“ u Ljubljani

Stručni skup tužitelja Republike Slovenije „Dijete-dokazno sredstvo“ u Ljubljani

U Ljubljani je 13. i 14. travnja 2023. održan stručni skup pod nazivom „Dijete-dokazno sredstvo“ u organizaciji Okružnog državnog tužilaštva u Ljubljani i Ministarstva pravosuđa Republike Slovenije. Na skupu je sudjelovala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Uvodna obraćanja na skupu održali su Igor Šoltes, državni tajnik Ministarstva pravosuđa Slovenije, Helga Dobrin, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova, Senad Jušić, v. d. ravnatelj policije i Boštjan Valenčić, viši državni tužitelj Specijaliziranog državnog tužilaštva Republike Slovenije. Na skupu je predstavljen model rada s djecom i zaštita djece žrtava kaznenih djela nasilja i spolne zlouporabe u Kući za djecu koja je u Republici Sloveniji započela s radom kao javni zavod u studenom 2022. godine, po uzoru na model koji se primjenjuje na Islandu u Barnahus kućama za djecu.

Direktorica Kuće za djecu Simona Mikec predstavila je rad ove institucije te naglasila potrebu osiguravanja podrške i pomoći djeci da progovore o traumatičnim događajima seksualne zlouporabe kao i potrebu olakšavanja djetetovog sudjelovanja u sudskim postupcima. Pri tome je napomenula kako je potrebno razumjeti razloge zbog kojih dijete ne progovara te da je djetetu potrebno posvetiti dovoljno vremena da se otvori. Naglasila je i važnost prostora koji je prilagođen za djecu i u kojem se dijete osjeća ugodno i sigurno. Kuća za djecu ima posebno osposobljene stručnjake koji razgovaraju s djecom, odvojeno od ostalih sudionika u postupku.

Socijalna radnica Vesna Babnik osvrnula se na važnost drugačijeg pristupa djeci i načina komuniciranja s djecom u Kući za djecu koji se razlikuje od razgovora s odraslom osobom, potrebi  stjecanja djetetovog povjerenja i načinima poticanja djeteta na razgovor.

Sutkinja sa suda u Novom Mestu Marjetica Žibert, na primjeru iz prakse, opisala je organizacijske i sadržajne aspekte saslušanja djeteta.

Psihologinja Mateja Štirn govorila je o važnosti poticanja projekata za zaštitu mentalnog zdravlja djece i odraslih, posebno onih usmjerenih na sprječavanje nasilja i zlouporabe djece, te potrebi psihosocijalne podrške za djecu s traumatskim iskustvima.