Stručni skup “Dječja knjižnica dostupna svima”

Stručni skup “Dječja knjižnica dostupna svima”

KnjiznicashutterstockU organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva, u Knjižnici Medveščak u Zagrebu, 22. ožujka 2013. održan je stručni skup “Dječja knjižnica dostupna svima”. Sudionici skupa bili su predstavnici Knjižnica Grada Zagreba te knjižnica iz cijele države, predstavnici Ministarstva kulture i drugi. Pravobraniteljica Mila Jelavić na skupu je održala izlaganje “Jednaka prava za svu djecu: knjižnica kao informacijsko središte”.

 

Pravobraniteljica je prikazala iskustva i spoznaje stečene tijekom višegodišnjeg obilazaka otoka, otočnih škola i drugih institucija na otocima u kojima djeca borave ili žive. Istaknula je važnost knjižnica u životu djece te potrebu za poboljšanjem stanja u knjižničarstvu kroz materijalna ulaganja i u zgrade, ali i infrastrukturu. Navela je da se njezin tim tijekom obilazaka otoka susretao s različitim situacijama, a u knjižnicama najčešće s oskudnim fondom knjiga te nužnošću njegove obnove. Istaknula je potrebu da knjižnice prilagode svoj rad potrebama djece, da rade cijeli dan, da budu mjesta gdje će djeca ostvarivati svoja brojna prava. Upozorila je i na nedostatak knjiga na brajici te na potrebu da se slijepoj i slabovidnoj djeci osigura mogućnost i dostupnost čitanja knjiga, kao i drugim specifičnim skupinama.

Na skupu je izlaganje održala i dr. sc. Polona Vilar, docentica s Odsjeka za knjižničarstvo Filozofskog fakulteta u Ljubljani, s temom “Dostupnost slovenskih knjižnica djeci i mladima: primjeri bolničkih pacijenata, zatvorenika i djece s poteškoćama u razvoju”.