Susret s direktoricom Finskog centra za ljudska prava

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sastala se 26. kolovoza 2021. s direktoricom Finskog centra za ljudska prava Sirpom Rautio.

Finski centar za ljudska prava provodi projekt u kojem se razmatra institucionalni okvir za ljudska prava u Finskoj, a u sklopu kojeg nastoji više doznati o praksi i primjerima raznolikosti organizacijske strukture i učinkovitosti, odnosno o snazi i podršci u zaštiti ljudskih prava, neovisnih institucija u drugim europskim zemljama. Projekt se provodi uz sudjelovanje Lore Vidović, bivše pučke pravobraniteljice u RH i predsjednice mreže ENNHRI-a, koja je glavni autor izvješća za Hrvatsku. Uz Hrvatsku u projektu sudjeluju predstavnici institucija za zaštitu ljudskih prava iz Poljske, Norveške i Njemačke, te predstavnici vladinih i nevladinih institucija i mreža kao što su ENNHRI, Equinet, FRA, Vijeća Europe i drugih.

Radi dobivanja informacija o organizacijskoj strukturi, načinu rada, snazi i izazovima, posebno u pogledu neovisnosti, učinkovitosti i suradnje s drugim nacionalnim i međunarodnim institucijama neovisnih institucija koje se bave zaštitom i promicanjem ljudskih prava u Hrvatskoj, te mogućnosti provedbe komparativne analize, direktorica finskog Centra za ljudska prava sastala se i s predstavnicima svih drugih pravobraniteljskih ureda u Hrvatskoj.