Susret s učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek

Susret s učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević posjetila je 20. rujna 2019. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku te se susrela s učenicima 4. razreda iz svih obrazovnih programa škole i predstavila im svoj rad i ovlasti. Opisala je na koji način štiti i promiče prava djece te istaknula kako su joj pritom važne pritužbe i prijedlozi koje prima od građana, najčešće roditelja, ali i da bi voljela kad bi joj se djeca i mladi češće obraćali i sami sa svojim prijedlozima.

Razlog ovoga susreta pravobraniteljice s učenicima jest zajednički projekt Ureda pravobraniteljice i osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na obilježavanju 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, koju će zajedno proslaviti izložbom učeničkih radova u školi potkraj studenoga.

Pravobraniteljica je zahvalila učenicima i profesorima na tome što su prihvatili njezin poziv da sudjeluju u projektu. Jedan od rezultata te suradnje bit će prigodni kalendar za 2020. godinu u kojem će učenici, uz pomoć svojih profesora, prikazati svoje viđenje dječjih prava i istaknuti poruke koje smatraju važnima. Kalendar će pripomoći podizanju razine svjesnosti o važnosti Konvencije o pravima djeteta, ali i o važnosti sudjelovanja djece i mladih u zagovaranju dječjih prava. O projektu izrade kalendara učenicima je govorila savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

No, za Školu primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek bit će to mnogo više od sudjelovanja u izradi kalendara jer će dječja prava biti glavni sadržaj školskoga kurikuluma u ovoj školskoj godini te će uključiti niz raznovrsnih aktivnosti u kojima će i odrasli i djeca imati priliku učiti o pravima djeteta. Ravnateljica škole Kristina Kopf i njezine kolege pokazali su veliki entuzijazam za ovaj projekt, a pripreme su započele još ljetos te su tijekom srpnja profesori sudjelovali u radionici o dječjim pravima koju je za njih organizirala savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović. Dogovoreno je da će savjetnica uskoro održati sličnu radionicu i za učenike.

Nema sumnje da će ova tema potaknuti kreativne potencijale učenika. Pravobraniteljica H. Pirnat Dragičević i njene suradnice već su imale su priliku uvjeriti se da im ideja ne manjka te su s velikim zanimanjem razgledale početne ideje učenika koje su uspjeli razviti već u prvim tjednima nastave. Doznale su i da jedna grupa učenika priprema kratki film o dječjim pravima te da se pomno planira i buduća izložba i prigodni učenički program na otvaranju izložbe.

Ne sumnjamo da će konačni rezultati biti izvanredni. Vjerujemo da će predstojeće aktivnosti učenicima donijeti niz korisnih znanja i vještina, ali i zadovoljstvo zbog sudjelovanja u prenošenju poruka o zaštiti prava djece.