Susret s učenicima OŠ Josipa Račića u Zagrebu – “Dodir priča”

Susret s učenicima OŠ Josipa Račića u Zagrebu – “Dodir priča”

 

J._RacicUčenici 5. razreda Osnovne škole Josipa Račića u Zagrebu posjetili su pravobraniteljicu za djecu kako bi joj predstavili svoj prošlogodišnji projekt “Dodir priča”, koji su realizirali u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Rezultati njihovog projekta su prekrasne taktilne slikovnice koje slijepoj djeci omogućuju da i dodirom dožive dječje priče.

U posjet Uredu pravobraniteljice za djecu došli su učenici Fran Hromiš, Filip Miholinec, Nika Livaković, Emma Gaš i Nika Stastny. S njima su bile učiteljica Dragana Rakonca, koja ih je prethodnih godina vodila kroz brojne projekte građanskog odgoja i prošle godine potaknula na izradu slikovnice, školska knjižničarka Darija Jurič i pedagoginja Tatjana Zaninović. Djeca su sama opisala svoj rad na projektu: istraživanje o tome kako “gledaju” slijepi, kako izgleda brajica i knjige na brajici, kako funkcioniraju mobitel i računalo za slijepe; zatim razvoj plana za izradu slikovnica, prikupljanje sredstava i rad na slikovnicama, a na koncu i prezentiranje projekta i darovanje slikovnica Hrvatskoj knjižnici za slijepe. Desetak slikovnica poklonit će i Centru Vinko Bek.

Svoj su projekt već više puta javno predstavljali, osim u Hrvatskoj knjižnici za slijepe, prikazali su ga u Hrvatskom školskom muzeju, u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici te na državnoj Smotri projekata Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, nastupili su i na Hrvatskoj televiziji, a bili su i gosti predsjednika Ive Josipovića.

Kao predložak za njihove mekane, čupave, hrapave i bodljikave slikovnice, na kojima se dodirom raspoznaju lav, miš, jež, pužići, račići, ptice, ribe i najraznovrsniji oblici živog i neživog svijeta, poslužile su “Slikopriče” Željke Horvat Vukelja, zatim basne, ali i priče samih učenika. Tekstualni dio slikovnica – izrađen u uvećanom tisku i na Brailleovu pismu, izrađen je u tiskari Hrvatske knjižnice za slijepe.

Pravobraniteljica Mila Jelavić i njezine suradnice bile su oduševljene ovim dječjim projektom te su izrazile nadu da će se djeca ,koja su tako dobro svladala znanja iz demokratskog građanstva, i u višim razredima osnovne škole nastaviti baviti sličnim projektima.

Dodir_pricaSlikovnica_lav