Tjedan mozga 2016. u Rijeci

Tjedan mozga 2016. u Rijeci

tjedan mozga rijeka 2016 990x546U Rijeci je od 14. do 19. ožujka 2016. održana manifestacija 15. tjedan mozga. Tjedan mozga je globalna inicijativa poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, u Hrvatskoj se provodi 15. godinu zaredom u mjesecu ožujku, s ciljem populariziranja neuroznanosti, kao i senzibiliziranja šireg građanstva za važnost prevencije i mogućnosti liječenja moždanih oboljenja.

Glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj su Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost, uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U obilježavanju Tjedna mozga pridružili su im se Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove. Hrvatsko društvo za neuroznanost izabralo je nove zanimljive teme za ovogodišnji Tjedan mozga s ciljem nastavka dijaloga s javnošću o značajnim pitanjima iz istraživanja mozga: 1. Dječji mozak 2. Empatija, tolerancija i netolerancija 3. Suradnja lijeve i desne hemisfere mozga.

U okviru brojnih aktivnosti koje su organizirane u Rijeci, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar 16. ožujka sudjelovala je na tribini “Kako živjeti s autizmom” te 17. ožujka na tribini “Psihički poremećaji u adolescenata”.